Listopad v Západočeské galerii v Plzni

Listopad v Západočeské galerii v Plzni 

František Tichý – HADÍ MUŽ, 1945

Jako každou první středu v měsíci proběhla i tentokrát, ve střední lodi Mastných krámů, výstava jednoho z exponátů Západočeské galerie v Plzni. Návštěvníci zde mohli zhlédnout dílo Františka Tichého Hadí muž z roku 1945. Tato jednodenní výstava byla zároveň doprovázena poutavou přednáškou Mgr. Petry Kočové, která v Západočeské galerii působí jako kurátorka.

František Tichý (1896 - 1961), světově uznávaný kreslíř, grafik, ilustrátor a divadelní výtvarník. Odmítal konformitu a popisnost. Část svého života prožil ve Francii, což také ovlivnilo jeho tehdejší tvorbu (obrazy Jonáš, Kvetoucí jabloň, Kulečník, Kouzelník s kartami). V roce 1945 mu bylo nabídnuto místo pedagoga na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde působil až do roku 1951. V roce 1996 byl oceněn in memoriam Medailí za zásluhy I. stupně.

Adolf Loos – dílo v českých zemích

12/10/ 2011 – 08/01/2012, výstavní síň Masné krámy

Architekt Adolf Loos (1870–1933) je řazen mezi nejvýznamnější osobnosti architektonické moderny, tedy po bok Franka L. Wrighta, Le Corbusiera a Miese van der Rohe. Své teoretické postoje zformuloval již před první světovou válkou ve Vídni. Na přelomu 19. a 20. století publikoval řadu esejí a statí zejména v Neue Freie Presse. Loos byl odpůrcem konzervatismu a pro řadu umělců, s nimiž se stýkal, se stal jedním z nejinspirativnějších myslitelů té doby.

V Plzni vytvořil řadu bytových interiérů na konci prvního a poté na konci třetího desetiletí 20. století. V letech 1922–1932 realizoval několik projektů a staveb v Brně a v Praze.

Výstava představuje veřejnosti obsáhlé dílo Adolfa Loose vzniklé v období od roku 1900 do roku 1933 v českých zemích. Je koncipována jako chronologický přehled projektů a návrhů Adolfa Loose, jež vznikaly v českých zemích postupně od roku 1890 do roku 1933. Jsou zde zahrnuty i projekty, které se v důsledku rozhodnutí investorů uskutečnily pod vedením jiných stavitelů či architektů. Součástí výstavy jsou rovněž projekty, u nichž je Loosovo autorství nepotvrzené; jedná se o díla, k nimž se přes veškerou snahu badatelů zatím nepodařilo najít žádné doklady, které by toto autorství spolehlivě dokládaly.

Komentovaná prohlídka s autorkou výstavy 22. listopadu 2011 v 17 hodin.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Západočeská galerie v Plzni nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!