Takovou Žádost o přátelství, jakou dostala hlavní hrdinka bravurního thrilleru, dostat nechcete

Takovou Žádost o přátelství, jakou dostala hlavní hrdinka bravurního thrilleru, dostat nechcete80%

Psychologický thriller Laury Marshallové plný napětí a nečekaných zvratů, který navíc skvěle vystihuje dnešní dobu. Interiérové designérce Louise přijde na Facebook žádost o přátelství od bývalé spolužačky ze střední. Na tom by nebylo vůbec nic neobvyklého, kdyby Maria nebyla dvacet pět let po smrti. Nebo snad není?

Jedna žádost roztočí kolotoč událostí a staré rány vyplouvají na povrch. Vše Louise začíná silně připomínat jeden večer, který před lety její život ovlivnil navždy. Je hlavní hrdinka jenom paranoidní a příliš ochranářská matka a žena s nevyřešenou minulostí, nebo jsou její obavy naprosto oprávněné?  

Pustit se do něj naplno, zapojit se do světa, místo aby přežívala ve stínech, kde o ní nikdo doopravdy nic neví.  

Autorka perfektně vykresluje psychologický obraz rozvedené matky Louise a proniká do jejího nitra tak dobře, že se vás při čtení zmocní pocit, jako by všechny obavy hlavní hrdinky ovládaly i vás. Na ostatní postavy knihy už tolik prostoru nezbývá, takže si jejich charakteristiku můžeme vytvořit především z vyprávění hlavní hrdinky.  

Děj se rozbíhá už od prvních stran, ale jednotlivé zápletky a zvraty přicházejí postupně, aby čtenář zůstával stále ve střehu a zároveň neměl chuť přestat číst. Na myšlenky vám přijdou nejrůznější souvislosti či možné závěry, jak by kniha mohla skončit. U této knihy totiž přestat přemýšlet nelze, a to s každým jednotlivým slovem.

Možná knihu však přece jenom někdy budete chtít odložit. Laura Marshallová totiž až příliš rozvádí podrobnosti ze vztahu Louise k jejímu synovi a mnohdy děj zbytečně zpomaluje. Nejspíš se snažila ukázat, jak se na svého syna silně upnula, k tomu však nebylo zapotřebí tolik popisu. 

Dívá se do vody, která proudí pod ní, od ní, a její myšlenky se tak jako vracejí do jiné doby, do jiného místa. 

Žádost o přátelství rovněž bravurně ukazuje, jak nás sociální sítě ovlivňují a jak se na nich prezentujeme. Fotky z dovolených a s dětmi, všude úsměvy a obraz úžasného života, který někteří lidé vedou. Řada z nich však pouze na Facebooku. 

Stěžejním tématem je rovněž šikana a nejrůznější následky, jaké může způsobit nejen obětem, ale i matkám těchto dětí a může je poznamenat do takové míry, že budou mít na školní léta špatné vzpomínky navždy.  

Tato kniha skvěle vystihuje svět, v němž nyní žijeme, a je zároveň bravurní sondou do nitra lidských bytostí. Kromě toho je napínavá, tajemná a místy až děsivá a docela nepředvídatelná. Jak se tedy rozhodnete? Přijmete tuto žádost o přátelství? 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!