Nejnovější články » Literatura

Kniha 101 + 101 leteckých pohledů na Česko a Slovensko je oslavou krásy obou zemí i připomenutím jejich blízkosti (recenze)

25.1.2020,

Výpravná kniha plná nádherných leteckých fotografií obvyklých i méně známých historických dominant a přírodních zajímavostí, nebo praktická inspirace na výlety pro celou rodinu? Můžete si vybrat. Publikace 101 + 101 leteckých pohledů na Česko a Slovensko Bohuše Schwarzbachera a Martiny Grznárové je obojím. Zároveň však poukazuje i na vzájemnou blízkost a společnou historii obou zemí.

Kniha je v první řadě koncipována jako výpravná publikace s působivými leteckými snímky historických památek a přírodních zajímavostí Česka a Slovenska. Fotografie vytištěné na křídovém papíře tvoří většinu jejího obsahu, najdete v ní ale i krátké profily měst a obcí nacházejících se poblíž dané dominanty, včetně doporučení na další zajímavosti v okolí či tradiční kulturní události. 

Letecké snímky, které vznikly postupně mezi lety 2011 – 2019, zachycují mnohdy až pohádkovou a jindy pro změnu divokou krajinu během všech ročních období a v celé šíři její rozmanitosti. Najdeme zde známá města, mohutné hrady i romantické zámky, ale i majestátní hory, divoké řeky, skalní města, rybníky odrážející okolní krajinu jako zrcadlo či tajemné obrazce, které jinak než z pohledu ptáků vidět nemůžeme. Publikace se tak stává i ideální inspirací pro objevování nám dosud neznámých míst.

Zámek Lednice, Česká republika. Foto: archiv CBS Flying Team

Většina fotografií zabírá celou stranu, v případě těch panoramatických i dvě, nechybí ale například ani kulaté výřezy se zajímavými detaily. Každý ze snímků má i vlastní popisek s názvem, který navíc často prozrazuje i nějakou asociaci či zajímavost z okamžiku jeho pořízení

V neposlední řadě je publikace i připomínkou výročí 101 let od vzniku Československé republiky, které uplynulo na konci října 2019. Autoři symbolicky vybrali 101 snímků z Česka a 101 snímků ze Slovenska a zároveň do její přípravy zapojili týmy spolupracovníků z obou zemí, konkrétně ze Zlína a Banské Bystrice. Blízkost obou národů pak vyjadřuje i zajímavé pojetí knihy, která je psaná napůl v češtině a napůl ve slovenštině. Všechny texty jsou navíc přeloženy i do angličtiny.

Vrch Tlstá, Slovensko. Foto: archiv CBS Flying Team

Jediná výtka směřuje k profilům nejrůznějších institucí a firem zařazeným na konci knihy, které v ní působí dosti rušivě a nepatřičně a navíc nemají s publikovanými snímky žádnou viditelnou souvislost. 

Pro své reprezentativní zpracování a množství nádherných fotografií je kniha ideální dárkovou publikací pro každého milovníka cestování, ke které se budete často rádi vracet. Navíc je ale se svými rozměry zhruba 25x17 cm a 300 stránkami příjemná i k běžnému listování a stává se tak velmi šikovným pomocníkem pro plánování výletů po známých i méně známých historických a přírodních zajímavostech obou zemí, které usnadní i přehledná mapka a seznam zařazených lokací.