Nobelistka Alexijevičová zakládá nakladatelství pro ženské autorky

Nobelistka Alexijevičová zakládá nakladatelství pro ženské autorky 

Běloruská držitelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová zakládá nakladatelství, které bude vydávat pouze knihy autorek. Informoval o tom běloruský týdeník Naša Niva.

Nobelistka z roku 2015 Světlana Alexijevičová prozradila týdeníku Naša Niva, že založením nakladatelství chce ženám dodat víc odvahy a touhy psát. Ráda by také v Bělorusku vyvážila nepoměr mezi tím, kolik je vydáváno knih mužům a kolik ženám.

„Muži jsou všude, zatímco díla žen se vydávají málokdy,“ vysvětluje svůj záměr jedenasedmdesátiletá ukrajinská rodačka žijící v Bělorusku.

Svým nakladatelstvím plánuje nobelistka podpořit tvorbu spisovatelek© Pi Frisk

Nápad založit nové nakladatelství dostala spisovatelka zhruba před půl rokem, pokud půjde vše podle plánu, projekt by měl začít fungovat v průběhu několika měsíců. Alexijevičová dokonce uvedla, že by mezi prvními ráda vydala knihy Bělorusek Evy Viežnaviecové nebo Taťány Skarynkinové. Záměr autorky vzbudil v Bělorusku a Rusku značnou pozornost médií.

Světlana Alexijevičová se na rodila roku 1948 v ukrajinském městě Stanislav. Po ukončení studií pracovala jako žurnalistka. Ve své tvorbě se zaměřuje na historická období, která by neměla být zapomenuta. Její knihy jsou vždy velice osobní, tíživé. Připomeňme, že k jejím nejznámějším dílům patří debut Válka nemá ženskou tvář, Modlitba za Černobyl nebo Doba z druhé ruky s podtitulem Konec rudého člověka, ve které prostřednictvím rozhovorů vytvořila jinou podobu novodobé historie bývalého Sovětského svazu, a za kterou získala v roce 2015 Nobelovu cenu za literaturu.

Knihy Světlany Alexijevičové jsou dnes přeloženy do 52 jazyků, v češtině je vydává nakladatelství Pistorius & Olšanská. Zatím poslední kniha, která u nás autorce vyšla, nese název Poslední svědci.  

Fotografie: Isolde Ohlbaum

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!