Film Dcera bojuje o další cenu, tentokrát na americkém festivalu Sundance

Film Dcera bojuje o další cenu, tentokrát na americkém festivalu Sundance 

Letošní ročník filmového festivalu Sundance, který proběhne od 23. ledna do 2. února v americkém Utahu, přivítá v soutěžní sekci mimo jiné i dva zástupce z Česka. Zvítězit se pokusí animované snímky Dcera studentky pražské FAMU Darji Kaščejevové a SH_T HAPPENS, který natočili Michaela Mihályi a Dávid Štumpf.

Festival Sundance je největším festivalem nezávislých filmů v USA. Nejen proto přitahuje velkou pozornost filmových kritiků i samotných tvůrců. Na přehlídce se podle organizátorů představí 118 celovečerních filmů27 zemí světa. Vítězství by tak pro studentku DAMU Darju Kaščejevovou, která je aktuálně nominovaná na Oscara, i pro autorské duo Michaela Mihályi a Dávid Štumpf znamenalo velký úspěch. Festival byl totiž v minulosti významný pro kariéry i takových režisérských hvězd jako Quentin Tarantino nebo Steven Soderbergh.

Film Dcera získal už v září v konkurenci více než 1600 filmů z celého světa studentského Oscara. Na začátku léta si odvezl dvě ceny z největšího festivalu animovaných filmů na světě ve francouzském Annecy a sbírá i další ceny. Za jeho úspěchem stojí kromě příběhu také nezvyklá technika, již autorka zvolila. Aby dosáhla dojmu určité dokumentárnosti, zvolila metodu ruční kamery používané v hraném filmu. Film je kompletně ručně zpracovaný bez digitálních úprav.

To, zda Dcera na Sundance uspěje, se může podle producenta filmu Martina Vandase promítnout i do rozhodování akademiků při Oscarech. Po skončení festivalu odlétá Kaščejevová do USA, vyhlášení Oscarů proběhne 9. února.

Druhý animovaný film SH_T HAPPENS měl premiéru na festivalu v Benátkách v sekci Orizzonti určené inovativním a novým formám filmového vyjádření.

Sundance je největší festival nezávislých filmů v USA, koná se pod záštitou režiséra a producenta Roberta Redforda. Češi na něm uspěli v roce 2016, kdy byl na festivalu uveden krátký film Furiant režiséra Ondřeje Hudečka, který získal cenu za režii. V roce 2012 měl na Sundance premiéru v mezinárodní soutěžní sekci film Bohdana Slámy Čtyři slunce.

Fotografie: Petr Topič

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!