Nejnovější články » Umění

Severská cesta. Významné počiny skandinávské architektury přijedou představit jejich tvůrci na jedinečný cyklus přednášek

23.1.2020,

Severské země nejsou známé jen svými přírodními krásami, ale rovněž výjimečnou architekturou. V ní se uplatnuje udržitelný přístup, využívá se lokálních zdrojů a přírodních materiálů. Architekty ze severu ale spojuje také odvaha experimentovat. Jak se staví v souladu s přírodou přijedou představit na cyklus pražských přednášek.

Každá ze severských zemí se může chlubit svými architektonickými specifiky. Pro Norsko jsou to národní turistické trasy, vyhlídky, přístřešky a stezky, zatímco pro Finy především jejich kultovní sauny, z nichž některé patří mezi skutečně výjimečné architektonické kousky. Pro Švédskou je typická kvalitní archtektura pro bydlení, která klade důraz na nadčasovost a dostatek deního světla. O tom všem povypráví pražskému publiku hosté, kteří do metropole dorazí v rámci cyklu přednášek Severská inspirace.

„Ze Severských zemí si vybíráme zajímavé přístupy, které by mohly být aplikováy i v našem prostředí. Chceme ukázat současný přístup k architektuře ve Skandinávii a vztah architektů k přírodě a naší planetě. Severské země patří mezi nejodpovědnější ve spojitosti k životnímu prostředí, a to se odráží i v jejich postoji k architektuře,“ vysvětluje Marcela Steinbachová, architektka a zakladatelka spolku KRUH, který sérii přednášek organizuje.

Do pražského CAMPu dorazí 5. března Karl Otto Ellefsen, který stál u zrodu projektu norských národních turistických tras, které se staly od konce devadesátých let vlajkovou lodí tamní architektury. O měsíc později přijede uznávaný ateliér Reiulf Ramstad, který vynesla na vrchol současné norské architektury vyhlídková stezka Cesta Trollů. Cílem scénické trasy bylo přilákat turismus i do odlehlejších míst Norska, a to se skutečně povedlo. Dnes je totiž vyhledávaným turistickým cílem.

Ve Finsku je více než 1,5 miliónu saun. Jedna z nejvýraznějších stojí na helsinském nábřeží v bývalé industriální oblasti, nese název Loÿly a vytvořil ji ateliér AVANTO. I na jeho zástupce se mohou těšit čeští fanoušci severské architektury. Všechny přednášky se uskuteční od března do června a od října do prosince v CAMPu, kině Světozor i v dalších sálech.

Spolek KRUH i prostřednictvím těchto přednášek slaví 20 let výročí od svého založení. Chybět samozřejmě nebudou ani už tradiční festivaly Den architektury a Film a architektura. „Přijde mi až neuvěřitelné, že jsme u činnosti vydrželi neuvěřitelných 20 let. Máme spoustu nápadů do budoucna, jak rozšířit naši činnost, a na některé z nich se můžete těšit už v letošním roce. To hlavní ale zůstává – pomáhat šířit osvětu o současné kvalitní architektuře,“ dodává Marcela Steinbachová.