Severská cesta. Významné počiny skandinávské architektury přijedou představit jejich tvůrci na jedinečný cyklus přednášek

Severská cesta. Významné počiny skandinávské architektury přijedou představit jejich tvůrci na jedinečný cyklus přednášek  

Severské země nejsou známé jen svými přírodními krásami, ale rovněž výjimečnou architekturou. V ní se uplatnuje udržitelný přístup, využívá se lokálních zdrojů a přírodních materiálů. Architekty ze severu ale spojuje také odvaha experimentovat. Jak se staví v souladu s přírodou přijedou představit na cyklus pražských přednášek.

Každá ze severských zemí se může chlubit svými architektonickými specifiky. Pro Norsko jsou to národní turistické trasy, vyhlídky, přístřešky a stezky, zatímco pro Finy především jejich kultovní sauny, z nichž některé patří mezi skutečně výjimečné architektonické kousky. Pro Švédskou je typická kvalitní archtektura pro bydlení, která klade důraz na nadčasovost a dostatek deního světla. O tom všem povypráví pražskému publiku hosté, kteří do metropole dorazí v rámci cyklu přednášek Severská inspirace.

„Ze Severských zemí si vybíráme zajímavé přístupy, které by mohly být aplikováy i v našem prostředí. Chceme ukázat současný přístup k architektuře ve Skandinávii a vztah architektů k přírodě a naší planetě. Severské země patří mezi nejodpovědnější ve spojitosti k životnímu prostředí, a to se odráží i v jejich postoji k architektuře,“ vysvětluje Marcela Steinbachová, architektka a zakladatelka spolku KRUH, který sérii přednášek organizuje.

Do pražského CAMPu dorazí 5. března Karl Otto Ellefsen, který stál u zrodu projektu norských národních turistických tras, které se staly od konce devadesátých let vlajkovou lodí tamní architektury. O měsíc později přijede uznávaný ateliér Reiulf Ramstad, který vynesla na vrchol současné norské architektury vyhlídková stezka Cesta Trollů. Cílem scénické trasy bylo přilákat turismus i do odlehlejších míst Norska, a to se skutečně povedlo. Dnes je totiž vyhledávaným turistickým cílem.

Ve Finsku je více než 1,5 miliónu saun. Jedna z nejvýraznějších stojí na helsinském nábřeží v bývalé industriální oblasti, nese název Loÿly a vytvořil ji ateliér AVANTO. I na jeho zástupce se mohou těšit čeští fanoušci severské architektury. Všechny přednášky se uskuteční od března do června a od října do prosince v CAMPu, kině Světozor i v dalších sálech.

Spolek KRUH i prostřednictvím těchto přednášek slaví 20 let výročí od svého založení. Chybět samozřejmě nebudou ani už tradiční festivaly Den architektury a Film a architektura. „Přijde mi až neuvěřitelné, že jsme u činnosti vydrželi neuvěřitelných 20 let. Máme spoustu nápadů do budoucna, jak rozšířit naši činnost, a na některé z nich se můžete těšit už v letošním roce. To hlavní ale zůstává – pomáhat šířit osvětu o současné kvalitní architektuře,“ dodává Marcela Steinbachová.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!