V hlavní roli Finsko. Desátá Severská filmová zima prožene českými kiny nejen skandinávskou kinematografii

V hlavní roli Finsko. Desátá Severská filmová zima prožene českými kiny nejen skandinávskou kinematografii  

Na to nejlepší ze severských a pobaltských snímků již podesáté láká Severská filmová zima, která zavítá v průběhu února a března do dvacítky českých a moravských kin. Návštěvníci se mohou těšit na filmy z Finska, Švédska, Dánska, Norska, Islandu i Litvy. Devět z nich festival uvede v české premiéře.

O zahájení jubilejního desátého ročníku festivalu Severská filmová zima se ve čtvrtek 13. února v kině Lucerna postará finské drama Role člověka natočené podle stejnojmenné knihy Kariho Hotakainena. Co se stane, když rodiče přijedou navštívit svého syna, který jim lže, že je úspěšným businessmanem, i když ve skutečnosti jen žebrá peníze od cizích lidí.

Finsko má na letošním ročníku Severské filmové zimy skutečně silné zastoupení. Do této skandinávské země zavede diváky i hvězdně obsazený snímek Nicota o milostných vztazích současnosti. Problematické vztahy otce a syna přiblíží drama Time Out a milostný příběh z poválečného období přiblíží Země nadějí. Nakouknutí do sado-maso salónu nabídne romantická komedie Psi nenosí kalhoty, v níž si zahrála i česká herečka Ester Geislerová.

V programu nechybí ani dánská novinka Mrtvé nechte spát o satanistovi Jimmym, jeho přátelích ze střední a o jednom mrtvém Nekromancerovi. Norsko bude na festivalu reprezentovat historický snímek Králův nesouhlas, který popisuje tři dny dubna 1940, kdy dostal norský král od německých ozbrojených sil ultimátum. Nakonec prchá i se svou rodinou z města s nacistickými vojáky v patách. Příběh dvou alkoholiků se zájmem o videokazety nabídne švédský Videoman, zatímco Fénix se zaměří na mentálně nestabilní příbuzné a na tragédii, kterou je potřeba udržet v tajnosti.

Severské filmové zimy se dočkají také diváci v dalších českých městech. Mezi nimi nechybí Brno, České Budějovice, Liberec, Ostrava, Zlín a další. Festival opět vyjde vstříc i divákům se sluchovým znevýhodněním, a to prostřednictvím barevně upravených titulků vhodných pro neslyšící. Chybět samozřejmě nebudou ani titulky v angličtině.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!