České stopy na Oscarech: Komu se v minulosti podařilo ukořistit zlatou sošku

České stopy na Oscarech: Komu se v minulosti podařilo ukořistit zlatou sošku 

Tradiční udílení cen filmové akademie se pořádá už od roku 1929 a za 92 let jeho existence se na Oscarech podařilo zazářit českým režisérům, filmům i hercům a úspěšní jsme byli i v dalších kategoriích. Připomeňme si ty, ve kterých Češi zlatou sošku získali.

Režie 

Miloš Forman byl fenomenálním českým režisérem, který za normalizace odešel do USA a pokračoval zde natáčením veleúspěšných filmů. Prvního Oscara získal v roce 1975 za Přelet nad kukaččím hnízdem, který byl oceněn celkem pěti zlatými soškami.

V roce 1984 následoval film Amadeus, jenž byl oscarový dokonce osminásobně. Kdyby Miloš Forman proměnil všechny nominace za režii, mohl mít Oscara také za režii snímku Lid versus Larry Flynt

Film 

Tuto kategorii se podařilo ovládnout rovnou třem českým snímkům. První byl Obchod na Korze v roce 1965, který režíroval Ján Kadár a Elmar Klos. Za Ostře sledované vlaky, filmovou adaptaci legendárního románu Bohumila Hrabala, obdržel v roce 1968 zlatou sošku režisér Jiří Menzel

Nejnovější oceněný snímek je Kolja (1996) režiséra Jana Svěráka, který mimo jiné získal i studentského Oscara za režii filmu Ropáci a nominaci za Obecnou školu

Nominace se dočkala řada snímků, které rozhodně stojí za zmínku. Z filmů Miloše Formana to byly Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko. Nominován byl i film Jiřího Menzela Vesničko má středisková. 

Ve 21. století byly zatím nominovány dva snímky, a to Musíme si pomáhat Jana Hřebejka Želary režiséra Ondřeje Trojana

Herec 

Jediné ocenění v této kategorii získal již v roce 1948 Ivan Jandl, když jej americký režisér Fred Zinnemann obsadil do hlavní dětské role protiválečného filmu Poznamenaní.

Byl první Čech, který získal obě prestižní ocenění, spolu s Oscarem si totiž odnesl také Zlatý Globus. Jeho herecký výkon tehdy chválili i filmoví kritici z The New York Times či New York Herald

Filmová píseň 

Česká zpěvačka Markéta Irglová složila se svým tehdejším partnerem Glenem Hansardem originální píseň Falling Slowly. Tato skladba se stala ústřední písní irského filmu Once, ve které si pár zahrál hlavní role, a v roce 2008 byla oceněna Oscarem. 

Animace

Jan Pinkava je režisér animovaných filmů, který se s rodiči nejprve odstěhoval do Velké Británie a odtud do USA, kde začal v roce 1993 pracoval ve studiu Pixar. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V roce 1997 získal zlatou sošku za krátký animovaný film Geriho hra.

Později se věnoval tvorbě celovečerního filmu Ratatouille. V roce 2006 však studia Pixar zakoupil Disney a Pinkava přišel o pozici hlavního režiséra. V té době byl film již vybaven kulisami, postavami a hlavní dějovou linií.

V titulcích je Pinkava uveden jako autor konceptu, první ze spoluautorů děje a spolurežisér. Na Oscarech mu však patřila pouze nominace za scénář snímku, kterou bohužel neproměnil. 

Kostýmy, Výprava a dekorace

Ceny si v těchto kategoriích odnesl Theodor Pištěk (kostýmy) a Karel Černý (výprava a dekorace), oba za legendární snímek Amadeus. Celkově získal Amadeus 13 nominací na Oscara a dalších 32 ocenění včetně čtyř Zlatých glóbů.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!