Zimní Pec pod Sněžkou: pořádná lyžovačka, zasloužený relax i zábava pro děti

Zimní Pec pod Sněžkou: pořádná lyžovačka, zasloužený relax i zábava pro děti 

Hledáte místo, kde si během dne pořádně zalyžujete, odpoledne vyrazíte s celou rodinou za zážitky a večer se naložíte do vířivky, bazénu nebo si zajdete na masáž? Pak je pro vás zimní Pec pod Sněžkou ideální. Její nejbližší okolí vás navíc okouzlí možností romantických procházek a dechberoucími výhledy z vrcholků hor.

Skiareál Pec pod Sněžkou

Lyžařský areál Pec pod Sněžkou je součástí největšího lyžařského resortu v Česku, SkiResortu Černá hora - Pec, který na jeden skipas propojuje hned šest středisek: Černou horu, Černý Důl, Malou Úpu, Velkou Úpu, Svobodu nad Úpou a samotnou Pec pod Sněžkou.

V Peci lyžaři najdou 14 kilometrů sjezdovek všech obtížností, 13 vleků, dvě lanové dráhy či Funline s klopenými zatáčkami, terénními vlnami a tunelem. K dispozici je i trať obřího slalomu s časomírou nebo radar pro měření rychlosti. Ze sjezdovek se otevírají malebné pohledy na naši nejvyšší horu Sněžku a na panorama dalších krkonošských hřebenů.

Na sjezdovce Javor si můžete vyzkoušet freestyle v upravovaném snowparku a funparku, v její spodní části najdete i rodinnou a výukovou zónu pro děti s pojízdnými koberci a půjčovnou vybavení. Každý den v čase od 18 do 21 hodin je na Javoru k dispozici i večerní lyžování na jedné z nejširších uměle osvětlených sjezdovek v Česku.

Skiareál Pec pod Sněžkou. Foto: archiv Pece pod Sněžkou

Za relaxem i sportem

Láká-li vás to po lyžování do teplé vody bazénu nebo do vířivky, zamiřte do krytého plaveckého bazénu s protiproudem v hotelu Horizont, který je celoročně přístupný veřejnosti. K dispozici je zde i vířivka, sauna s ochlazovacím bazénkem, masáže, vířivé koupele s mořskou solí, rašelinové zábaly a posilovna. Z bazénu navíc můžete pozorovat okolní zasněžené panorama hor. Zahrát si zde můžete i ricochet, stolní tenis, squash či kuželky. 

Další možností k zasloužené relaxaci je wellness hotelu Pecr, ve kterém je k dispozici venkovní vířivka na střešní terase s krásným výhledem do okolí, sauna, venkovní ochlazovací bazén, vnitřní kruhová vířivka či sluneční louka. Nechybí nabídka masážíKneippův chodník a odpočívárna.

Bazén v hotelu Horizont. Foto: archiv hotelu Horizont

Bobová dráha

Nejen děti zabaví celoročně přístupná bobová dráha nad parkovištěm U kapličky. Vozíky jsou dvoumístné a na 700 metrů dlouhé dráze mohou dosáhnout rychlosti až 40 km/h, přičemž v některých místech budete až 8 metrů nad zemí. Bobová dráha je v zimě v provozu od 10 do 19 hodin. Jezdí se za každého počasí, děti do 8 let mohou jezdit pouze s doprovodem osoby starší 12 let.

Galerie Veselý výlet

V prvním patře budovy Informačního centra a galerie Veselý výlet najdete po celý rok pravidelně obměňované výstavy. V zimní sezóně je otevřeno denně od 8:30 do 18 hodin, vstup je zdarma.

Zábava pro děti

Kromě lyžování, zimních hrátek na sněhu, bobové dráhy a bazénu děti spolehlivě zabaví i interaktivní stezka při cestě k lanovce na Sněžku. Čeká tu na vás 7 stanovišť, kde si vy a vaše děti ověříte svoje znalosti Krkonoš. Na otázky odpovíte pomocí aplikace v mobilním telefonu, mnohé z interaktivních prvků si ale budete moci vyzkoušet i přímo na místě. Na konci stezky u dolní stanice lanové dráhy čeká na děti i hřiště s dřevěnými prolézačkami.

Zimní radovánky v Peci pod Sněžkou. Foto: archiv Pece pod Sněžkou

Lanovka na Sněžku

Pec pod Sněžkou je i ideálním výchozím bodem k návštěvě naší nejvyšší hory Sněžky. Zvláště v zimním období se hodí kabinková lanová dráha, která vás přes stanici na Růžové hoře vyveze až na její vrchol. Současná čtyřmístná lanovka kopírující trasu té původní byla zprovozněna v roce 2014, její dolní stanice je však přiblížena k centru Pece pod Sněžkou a najdete ji přímo u chaty Lesovna. Lanovka je v zimní sezóně v provozu denně od 8 do 18 hodin, její provoz zvláště v horním úseku na Sněžku ale závisí na počasí.

Procházka Pecí a blízkým okolím

V samotné Peci pod Sněžkou a v jejím blízkém okolí byste určitě neměli minout ani další zajímavosti. Jednou z nich je ledovcová moréna, kterou najdete u Vlčího potoka, v těsné blízkosti dolního konce sjezdovky Javor. Moréna je pozůstatkem činnosti ledovce, který kdysi končil právě na tomto místě. 

Kousek odtud začíná žlutě značená stezka Zelený potok. I v zimě dobře schůdná cesta vás kolem Zeleného potoka a Liščího vodopádu provede romantickým Zeleným dolem k Jelením loukám, kde si můžete dát něco na zahřátí. Zpět do centra Pece se vydejte po červené turistické značce. Na celý výlet se můžete podívat zde.

Zapomenout byste neměli ani na kamennou kapličku Panny Marie, která byla v centru Pece postavena v roce 1888 ze žulových bloků díky sbírce místních občanů. V roce 1993 byla kaplička zrenovována, doplněno bylo i vnitřní vybavení. Najdete ji u jednoho z centrálních parkovišť pod Relaxparkem. Hned vedle se nachází i menší přehrada v Bukovém údolí, která na řece Úpě vznikla v letech 1905 - 1906 jako ochrana před povodněmi. Dnes se kolem přehrady nachází i turistická trasa s dřevěnými chodníky.

Pec pod Sněžkou. Foto: archiv Pece pod Sněžkou

Pecký pivovar

Jste-li milovníky zlatého moku a rádi zkoušíte něco nového, neměli byste si nechat ujít ani návštěvu rodinného minipivovaru vařícího 4 druhy piva pod označením Pivo Sněžka u hotelu Bouda Máma. Příležitostně nabízí i svrchně kvašené speciály IPA, summer APA, pšeničné pivo a další sezónní a speciální piva. Do minipivovaru se můžete vydat i na exkurzi s ochutnávkou, nechybí zde ale ani pivní lázně s vířivou vanou. Z místní pivnice je výhled na dění ve varně a průhledem i do ležáckého sklepa.

Úvodní foto: Petr Vilgus, CC BY-SA 3.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!