Mistr monochromie, práce s geometrií a netradičními materiály Lubomír Přibyl vystavuje v Museu Kampa

Mistr monochromie, práce s geometrií a netradičními materiály Lubomír Přibyl vystavuje v Museu Kampa 

V Museu Kampa právě probíhá výstava s názvem Liniemi k prostoru, na které můžete vidět díla Lubomíra Přibyla. Jde o soubor jeho nejzásadnějších děl, která vznikala v padesátých letech 20. století a dosud nebyla společně vystavena.

Lubomír Přibyl je umělec, u kterého žádnou jinou barvu kromě odstínů černé, bílé a stříbrné nenajdete. Jeho tvorba se vyznačuje použitím geometrických tvarů, prací s netradičními materiály a monochromií. Jeho dílo vás vtáhne do černobílého abstraktního světa plného hladkých ploch, přesně (až matematicky) rozmyšlené struktury a fascinujících iluzí trojrozměrnosti

Autor ve svých dílech pracuje hlavně se světlem a s prostorem. Vytváří rozmanité obrazce například tak, že na plochu papíru otiskuje různé materiály se zajímavou strukturou (juta, rybářská síť nebo provazy). Od poloviny šedesátých let obrazy tvoří také "systémem šňůr", kdy provléká šňůru dírami vyvrtanými do podkladové plochy.

Z výstavy Lubomíra Přibyla. Foto: archiv Musea Kampa

Lubomír Přibyl se z pohledu tvorby historicky vymyká a jeho díla jsou skutečně jedinečná. Nedá se říci, že by měl přímé předchůdce, ze kterých by vycházel. Jeho díla jsou reduktivistická, racionální a minimalistická. Charakteristická je pro autora věrnost jasně vymezenému programu, ale zároveň experimentování s téměř nekonečným počtem variant tvorby. Inspirací mu jsou světelné fenomény, fyzikální zákony a technika.

Lubomír Přibyl poprvé vystavoval v roce 1959 s Vladimírem Boudníkem. Po roce 1968 mu na domácí půdě nebylo umožněno vystavovat, ale byl zván k výstavám v zahraničí, kde byl velmi kladně přijat. Jeho poslední samostatná výstava se konala v roce 2017 v Galerii Hollar.  

Výstava probíhá do 22. března 2020.

Foto: archiv Musea Kampa

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Museum Kampa nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!