Jazzové melodie přinese trojice hudebních festivalů v Praze

Jazzové melodie přinese trojice hudebních festivalů v Praze 

V letošním roce se příznivci jazzu mohou těšit na několik festivalů v hlavním městě. Čtvrtstoletí existence oslaví cykly Jazz Meets World a Mezinárodní festival jazzového piana, Free Jazz Festival zamíří do metropole popatnácté.

Festival Jazz Meets World se snaží o propojování fanoušků a interpretů jazzu a world music z celého světa. V minulosti na něm vystupoval třeba senegalský virtuózní hráč na koru Ablaye Cissoko společně s původem německým trumpetistou Volkerem Goetzem nebo izraelský basista Avishai Cohen s kolegyní Lindou Oh. Přivítal také světoznámého Charlese Aznavoura či Paca de Lucíu.

Program aktuálního pětadvacátého ročníku bude stejně jako v předchozích letech kosmopolitní. Během jara se do české metropole vrátí americký kytarista a průkopník mixu jazzu a etnických tónů Ralph Towner, vystoupí zde také kapela Ngoni Ba se signifikantním hráčem na západoafrickou „loutnu“ ngoni Bassekouem Kouyatem, ikona severského jazzu, norský saxofonista Jan Garbarek nebo tuniský zpěvák Dhafer Youssef.

Komorní pianové recitály s patřičně navozenou atmosférou každoročně přináší Mezinárodní festival jazzového piana. V Praze se i tentokrát uskuteční v listopadu, program tedy zatím není známý. V předešlých ročnících se na něm představili slavní klavíristé jako Shai Maestro z Izraele, Bobo Stenson ze Švédska nebo Japonka Tošiko Akijoši. Podzimní festival předznamená květnový recitál držitele ceny Grammy, pianisty Michela Camila z Dominikánské republiky.

Emotivnost a svobodu vyjádření v žánru jazzu zdůrazňuje Free Jazz Festival, jehož interpreti buďto improvizují dle daných pravidel, nebo sází na volnou kompozici v reálném čase. Tento subžánr prodchnutý humorem a spontánností nezná hranice, jak mohli během předchozích ročníků zažít diváci na koncertu švýcarské pianistky Irene Schweizer nebo amerického kontrabasisty Barreho Phillipse. Letošní program teprve bude odhalen.

Bassekou Kouyate Ngoni Ba. Foto: Thomas Dorn, archiv P&J Music

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!