Umění vraždy Slezského divadla v Opavě je sondou do zkažené společnosti, jež za vším hledá co největší zisk

Umění vraždy Slezského divadla v Opavě je sondou do zkažené společnosti, jež za vším hledá co největší zisk70%

Skvělá černá komedie o moci peněz, touze po úspěchu a lidské morálce. Slezské divadlo uvedlo další premiérovou inscenaci probíhající divadelní sezóny. Jedná se o thriller s komediálními prvky Umění vraždy plný několika překvapivých zvratů. Po premiérovém představení, které proběhlo 19. ledna, jej mohou diváci navštívit na nejbližších lednových a únorových reprízách.

Jack a Annie jsou netradiční manželský pár, který se živí malováním obrazů. Na večeři pozvali obchodníka s uměním Vincenta, se kterým už dlouhá léta spolupracují. Rozbíhá se sled bizarních situací, zatímco Jack relaxuje ve své neobvyklé vaně, Annie Vincentovi představí plán zločinu, který s ním chce spáchat.

Vincent zprvu nesouhlasí, nakonec však pod vidinou zisku na její návrh kývne a čeká, jak bude vše probíhat hladce. Nesmíme však zapomenout na Kate, pomocnici v domácnosti, která v neočekávané chvíli vstupuje do děje.  

Činohra nepostrádá řadu stěžejních prvků thrilleru, ať už se jedná o napínavou hudbu či dramatické, temné osvětlení. Děj byl protkán vtipnými výpověďmi s vulgárními výrazy, kterých však bylo až příliš.  

Daniel Volný dokonale ztvárnil roli obchodníka s uměním Vincenta Cummingse, který, jak bylo v představení i řečeno, představuje sortu lidí, kteří jsou pro společnost naprosto zbyteční, jelikož nic nevytvářejí ani neprodukují. Vincent je člověk bezcharakterní, kterému jde jen o peníze a co největší zisk a k lidem se chová bezohledně. Daniel Volný si jeviště už po vstupu na něj podmaňuje a je bezesporu nejvýraznější postavou činohry.

V roli Jacka Brookse se představil Jakub Stránský, díky jednotlivým replikám však nebylo možné utvořit si o jeho postavě nějakou určitou představu. Jack Brooks místy působil psychopaticky, jindy dětinsky a bylo těžké jeho chování porozumět. 

Sabina Muchová jako Annie Brooksová je spolu s Danielem Volným nejdůležitější postavou, na které celé představení stojí. Touha po seberealizaci a vraždění jí přímo srší z očí, a i když by se zdálo, že je každý její další krok předvídatelný, opak je pravdou.  

Roli Brooksovic služebné Kate ztvárnila Andrea Zatloukalová, která je pro děj důležitou postavou, i když to tak na první pohled nevypadá, a nedostává se jí dostatek prostoru, aby mohla mezi hereckými kolegy více vyniknout.  

Tajemnou atmosféru na jevišti umocňují kulisy, ať už se jedná o temné závěsy nebo vystavené obrazy a koláže. Nepřirozeně však působí kovová vana uprostřed jeviště, která připomíná spíše sci-fi než thriller na divadelních prknech. Moderní kostýmy Tomáše Kypty do celé inscenace náležitě zapadají a dalo by se říci, že prozrazují něco o charakterech postav, i když nepřímo. 

Jedná se o napínavé představení s kvalitními hereckými výkony, jež vás nepřestane překvapovat neustálými, mnohdy absolutně šokujícími zvraty. Umění vraždy si oblíbí především diváci, kteří hledají něco neobvyklého a nemají strach, nebo možná jen trochu. Kdo bude vraždit? A bude vůbec někdo vraždit? To neprozradíme, budete to muset zjistit sami na některé z budoucích repríz.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!