Na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu se objeví i české snímky

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu se objeví i české snímky 

Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu (IFFR) zveřejnili program letošního devětačtyřicátého ročníku. Českou republiku budou reprezentovat čtyři snímky.

Devětačtyřicátý ročník Mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu (International Film Festival Rotterdam 2020) začíná ve středu 22. ledna a jeho organizátoři již zveřejnili kompletní program. Mezi více než pěti sty filmy se objevují i čtyři české tituly.

Česká stopa v umění

Návštěvníci festivalu mohou zhlédnout premiéru dokumentárního snímku Alchymistická pec (The Alchemical Furnace, 2020). Tvůrci Adam Ol'ha a Jan Daňhel se v něm zaměřili na českého režiséra a spisovatele Jana Švankmajera, kterého sledovali v době vzniku jeho nejnovějšího filmu Hmyz (2018).

V rámci programu Regained bude promítnut islandsko-švédsko-český snímek Efekt Vašulka (2019) režisérky a producentky Hrafnhildur Gunnarsdóttirové. Dokumentární film pojednává o dnes opomíjeném českém avantgardním filmaři Woodym Vašulkovi, tvůrci tzv. videoartu. S původem islandskou manželkou Steinou, již Vašulka poznal během studií na FAMU, žil od poloviny 60. let minulého století v New Yorku. Věnoval se tvorbě dokumentárních snímků, a to mimo jiné i o newyorském undergroundu. Snímek Efekt Vašulka, jenž měl premiéru v roce 2019 na festivalu MFDF Ji.hlava, byl vznikl v době, kdy již manželé Vašulkovi žili v ústraní v Santa Fe.

Ozvěny minulosti

Čtyřdílná filmová esej Karla Vacheka Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie (2019) byla rovněž uvedena v rámci loňského ročníku festivalu MFDF Ji.hlava. Režisér v ní bilancuje politický vývoj společnosti půl století po Pražském jaru a třicet let po pádu komunistického režimu. Jedinou možnou budoucnost vidí Vachek v přímé demokracii, kterou podle něj umožní propojení lidstva počítačovou sítí. Centrem dění je sborovna katedry dokumentárního filmu na pražské FAMU, odkud autor pomyslně řídí svůj filmový svět a kde natáčel své současníky i studenty.

Českým zástupcem v žánru dramatu je snímek Žáby bez jazyka (Cook F**k Kill, 2020) slovenské režisérky Miry Fornayové, držitelky rotterdamské festivalové ceny Hivos Tiger z roku 2013. Film popisuje jeden den Jaroslava K. (Jaroslav Plesl), který bojuje o vlastní děti, a aby je získal od půvabné manželky Blanky (Jazmína Cigáneková), musí se potýkat nejen se svou dominantní matkou Dorotou (Regina Rázlová), ale i se stinnými stránkami své osobnosti.

Mezinárodní filmový festival v Rotterdamu začíná ve středu 22. ledna a končí 2. února. Na programu je přes pět set filmů z více něž padesáti zemí světa. Účast českých tvůrců na jednom z nejvýznamnějších evropských festivalů není novinkou. Hlavní cenu Hivos Tiger získali v minulosti kromě Fornayové také Petr Zelenka za film Knoflíkáři (1998) a Bohdan Sláma za snímek Divoké včely (2001).

Zdroj fotografií: International Film Festival Rotterdam

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!