Nový remake doktora Dolittla nezachránil ani Robert Downey Jr.

Nový remake doktora Dolittla nezachránil ani Robert Downey Jr. 60%

Co byste dělali, kdybyste mohli mluvit se zvířaty? Robert Downey Jr. a la slavný doktor Dolittle nejenom mluví se zvířecí řečí, ale navíc je zručným lékařem všeho druhu. Je až tak úžasný, že si jeho léčbu vyžádala samotná britská královna. Sto let starý příběh od spisovatele Hughe Loftinga je v novém kabátě sice na první pohled zajímavý, ale v průběhu celý koncept mluvících zvířat jaksi začne nudit. Ani brilantní herecký výkon Downeyho Jr. a kvalitní CGI nezachrání plochost a přílišnou pohádkovost už tak překombinovaného příběhu.

Doktor John Dolittle (Robert Downey Jr.) je slavný, uznávaný a umí mluvit se zvířaty. Společně se svojí ženou Lily (Kasia Smutniak), kterou potkal na svých cestách po světě, léčí a pomáhá jak zvířatům, tak lidem. Vše se ale změní, když Lily odpluje pryč a už se nevrátí. Její smrt Johna zasáhne tak těžce, že se rozhodne zavřít svou lékařskou praxi a do svého panství ukrytého v srdci Anglie už nikdy nepustit žádného člověka.

Roky míjí a z Dolittla se stal zarostlý šílenec. Jeho klid a pohodu ale náhle naruší vážná nemoc britské královny Viktorie (Jessie Buckley), kterou dokáže zachránit jen neznámý lék z neznámého ostrova. John se po dlouhém přemlouvání jeho zvířecích kamarádů rozhodne královně pomoct a vydává se společně se svým učněm Tommym (Harry Collett) na nebezpečnou výpravu plnou nezkrotného moře a pirátů. Navíc je mu v patách nedoceněný doktor Blair Mudfly (Michael Sheen), jenž Dolittle ze srdce nenávidí.

Doktor Dolittle je postava, jež se objevila na plátně nesčetněkrát. Jeho nejznámější podoba v podání Rexe Harrisona z roku 1964 s názvem Pan doktor a jeho zvířátka sice diváky oslnila, ale jeho další verze Eddieho Murphyho z devadesátých let spolu s dalšími čtyřmi pokračování byla jen dětský brak bez jakékoliv nápaditosti. U nejnovější CGI verze od režiséra Stephena Gaghana tomu není jinak.

Ačkoliv Gaghanova verze Dolittla usiluje o sofistikovanější a vizuálně svěžejší dobrodružství plné atraktivních herců, končí jako jeho předchůdci ve směsi chaosu. A možná ještě hůř. Je to jako byste vzali snímek Pí a jeho život a zkombinovali ho s Piráty z Karibiku. Na první pohled to všechno vypadá slibně, ale ve výsledku se divák dočká nudného, nesmyslného příběhu s pár vtipy a dobrou CGI technologií.

Na druhou stranu Robert Downey Jr. si jako doktor Dolittle nevede vůbec špatně. Je vtipný, správně šílený a tak nějak mu tato role sedla. Navíc jeho slavní herečtí kolegové jako Remi Malek, John Cena, Craig Robinson či Emma Thompson propůjčili hlasy Dolittlovým zvířecím kamarádům, což byl opravdu dobrý tah a snímku to dodává ještě na větší vtipnosti. Ani náš český dabing nešlápnul tentokrát vedle, a tak si i čeští diváci mohou vychutnat místy až trapné a dětinské vtipy.

O mladém Harrym Collettovi v roli Tommyho Stubbise se to ale už říct nedá. Je do příběhu tak nějak nešikovně vpasovaný, a to zřejmě proto, aby se dětští diváci měli čeho chytnout. Dobrá volba to ale bohužel nebyla, protože tam Collett akorát zbytečně překáží a o podivném doktorovi Blairu Mudflyovi ani nemluvě.

Celkově se jedná o šílenou směsici trapných vtipů, mluvících zvířat, kvalitního CGI a slušného hereckého výkonu Roberta Downey Jr. Na něm konec konců celý film stojí. Ale ani Downey Jr. a krásných 175 milionů dolarů (ano, to byl rozpočet na tento film) nedokáží zachránit už tak vydojený příběh Dolittla a jeho mluvících zvířátek.

foto: cinestar.cz

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Dolittle

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!