Kam na lyže z Prahy: nejbližší skiareály pro děti i dospělé

Kam na lyže z Prahy: nejbližší skiareály pro děti i dospělé 

Zima už snad konečně míří i do naší republiky a tak je ten správný čas podívat se, kam letos vyrazit za lyžováním. Tentokrát jsme pro vás vybrali skiareály, do kterých se z centra metropole dostanete v rozmezí 30 až 80 minut. Některé z nich jsou vhodné spíše pro rodiny s dětmi a začátečníky, v dalších si přijdou na své i ti pokročilejší. V žádném nechybí možnost občerstvení, lyžařská škola či půjčovna lyžařského vybavení a zpravidla ani možnost večerního lyžování.

Monínec

Sázkou na jistotu je skiareál Monínec, který najdete zhruba 80 km jižně od centra Prahy na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje, nedaleko města Sedlec-Prčice. Díky své poloze v srdci České Sibiře a kombinaci zdejšího mikroklimatu, severní stráně a nadmořské výšky tvoří Monínec přírodní ledovec, který společně s unikátním systémem zasněžování dovoluje brzké zahájení lyžařské sezóny a její každoroční pozdní konec.

Na vrchol 1,2 km dlouhé Velké sjezdovky vás vyveze čtyřsedačková lanovka, v její horní části funguje i 600 metrů dlouhý vlek kotva. Velká sjezdovka je osvětlena a každý den od 18:00 do 21:00 hodin nabízí i večerní lyžování. Začínajícím lyžařům a dětem slouží hlavně Hotelová sjezdovka s vlekem poma dlouhá 170 metrů, u které nechybí ani skipark. 

Kromě sjezdového lyžování zde najdete i další zimní atrakce jako je snowtubing či možnost sáňkování a bobování

Skiareál Monínec. Foto: archiv skiareálu

Chotouň

Jen 37 kilometrů a 34 minut vám zabere cesta autem z centra Prahy do lyžařského areálu Chotouň. Najdete ho u Jílového u Prahy ve Středočeském kraji a až přímo ke sjezdovce vás může dovézt i příměstský autobus linky 444, který navazuje na autobusové linky ze Smíchovského nádraží a z Budějovické.

V areálu, který je v provozu denně od 9:00 do 21:00 hodin (o víkendech již od 8:00 hodin), jsou k dispozici čtyři vleky. Dva paralelní typu poma (délka 300 a 280 metrů, převýšení 50 metrů), malý dětský vlek (délka 70 metrů) s nízkým vedením lana a nově i pohyblivý lyžařský pás (délka 50 metrů) pro nejmenší lyžaře.

Mírné sjezdové tratě jsou vhodné hlavně pro začínající a středně pokročilé lyžaře, díky osvětlené sjezdovce si tu užijete i večerní lyžování

Skiareál Chotouň. Foto: archiv skiareálu

Mnichovice – Šibeniční vrch

Ještě o chvilku méně to mají lyžaři do skiareálu Šibeniční vrch v Mnichovicích. Ten naleznete pouhou půlhodinku od Prahy (36 km), v kraji kocoura Mikeše a jeho přátel, nedaleko vsi Hrusice. 

Zimních radovánek si zde užijí především děti a lyžařští začátečníci, na které čekají sjezdovky Mikeš, Bobeš a Pašík obsluhované vleky typu poma (250 a 260 metrů) a dětským lanem (100 metrů). Nechybí funpark, večerní lyžování, lyžařská škola, půjčovna vybavení a možnost občerstvení ve srubové restauraci.

Telnice 

1 hodinu a 7 minut vám bude trvat 100 km trasa do skiareálu Telnice v Ústeckém kraji, který najdete 15 km od města Ústí nad Labem.

Lyžařům nabízí několik sjezdovek všech obtížností, od dětských vleků až po černou sjezdovku Slalomák, která zve i na večerní lyžování. Kromě vleků typu kotva zde najdete 800 metrů dlouhou lanovku a dětský park s vlečným lanem. Děti si zalyžují i večer a to na vleku Meva.

Skiareál Telnice. Foto: archiv skiareálu

Bouřňák 

109 km a 1 hodinu a 17 minut vám zabere cesta do lyžařského střediska na Bouřňáku, který je nejznámějším centrem sjezdového lyžování na Teplicku. Na hoře Bouřňák (869 m n. m.) najdete šest sjezdovek (1 lehká, 4 středně náročné a 1 těžká), které uspokojí jak začínající, tak i pokročilé lyžaře.

Zkušení lyžaři ocení slalomový svah, který patří mezi nejstrmější v České republice, začátečníci se mohou zdokonalovat na Hrobské sjezdovce s krásným výhledem na malebnou krajinu Českého středohoří. Pro příznivce snowboardingu je na Bouřňáku vybudováno několik technických prvků v horní části Hrobské sjezdovky.

Ani zde nechybí večerní lyžování, lyžařská škola, půjčovna vybavení a možnost občerstvení.

Skiaréna Písek

107 km a 1 hodinu a 22 minut pojedete z centra Prahy do nově upravené skiarény v Písku. Ta nabízí rozšířený lyžařský svah, na kterém se na podzim jezdí na umělých kartáčích, v zimě pak klasicky na uměle vyrobeném sněhu. Díky osvětlení sjezdovky je zde v provozu i večerní lyžování

Obří sud Javorník 

103 kilometrů a 1 hodinu a 8 minut je to autem do skiareálu Obří sud Javorník na stejnojmenném kopci nedaleko Liberce. Všem milovníkům zimních radovánek nabízí moderní lanovou dráhu s modrými sjezdovkami, snowpark pro lyžaře a snowboardisty i dětskou sjezdovku s provázkovým vlekem. Samozřejmostí je večerní lyžování

Pro zpestření zde můžete vyzkoušet jízdy na jedné z nejdelších trubkových bobových drah v České republice v vlastním vlekem. 

Skiareál Obří sud Javorník. Foto: archiv skiareálu

Ještěd

Zapomenout nemůžeme ani na skiareál Ještěd s ikonickým vysílačem. Ze 111 kilometrů vzdálené Prahy se sem dostanete za 1 hodinu a 13 minut a litovat rozhodně nebudete. Čeká tu na vás 9,2 km sjezdovek všech obtížností, 2 čtyřsedačkové a 1 dvousedačková lanovka, 5 vleků či lyžařská škola s rozšířenou dětskou výukovou zónou.

Lyžování na Ještědu má dvě rozdílné tváře. Náročnější severní, jejíž prudší sjezdovky včetně vyhlášeného černého Slalomáku spadají k Liberci a sluncem zalitou lehčí jižní, kterou reprezentují sjezdovky na Pláních. V areálu nechybí ani možnost večerního lyžování.

Pokud vás to ale více láká do Krkonoš a celých Jizerských hor, podívejte se na naše přehledy tamních lyžařských středisek včetně zajímavých míst v jejich okolí.

Úvodní foto: archiv skiareálu Monínec

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!