Masopust 2020 v Praze. Kam zajít na průvod masek a pravou zabijačku?

Masopust 2020 v Praze. Kam zajít na průvod masek a pravou zabijačku? 

Kam vyrazit na masopust v hlavním městě? Přinášíme vám tipy na tradiční hodování a veselí v různých částech metropole, kde nebudou chybět zabijačkové dobroty ani maškarní průvody.

Letenské prase a masopust 

V letošním roce poprvé spojuje Národní zemědělské muzeum dříve samostatné akce Letenské prase a Letenský masopust v jednu událost, kterou pořádá v sobotu 25. ledna. V celodenním programu nechybí dílna s výrobou masek, workshopy pro nejmenší v Gastrostudiu, tematické výstavy a samozřejmě také ochutnávka zabijačkových specialit. Děti se můžou těšit i na pásmo masopustního divadla, rodiče zase na ukázky řeznické práce. Vrcholem bude odpolední průvod maškar. A kdo dorazí v masce, má vstup zdarma do celého muzea.

Malostranský a hradčanský masopust

Tradiční masopustní veselí si můžete užít v historickém centru hlavního města v sobotu 8. února. Průvod vyrazí z Loretánského náměstí na Hradě a odtud poputuje přes malostranské uličky až na Kampu, kde bude završen program. Těšit se můžete na zabijačkové dobroty, slivovici nebo třeba svařák.

Malostranský masopust. Foto: archiv Spolku občanů a přátel Malé Strany a Hradčan

Masopust v Braníku

Masopustní veselice nebude chybět ani v Braníku, kde se jí můžete zúčastnit v sobotu 8. února odpoledne. Od zdejší ZŠ Školní vyrazí průvod, do kterého se můžete zapojit a vzít s sebou hrnce, vařečky nebo hudební nástroje. Čtvrtí poputujete až na dvůr Divadla Duncan Centre, kde na ratolesti čeká pohádka Líná Máňa a potom na rodiče inscenace Chceš mě, chci tě!

Karlínský masopust

Průvod masek s nabitým kulturním programem zaplní Karlínské náměstí v sobotu 15. února v odpoledních hodinách. Návštěvníky čeká kromě přehlídky masek vystoupení alternativní kapely Zrní, folkového uskupení Ponožky pana Semtamťuka, popové formace Circus Brothers, tanečníka známého ze soutěže StarDance Honzy Ondera či show Blackout Paradox. Děti se můžou těšit na pohádková představení a tvořivé dílny.

Suchdolský masopust

Masopust s dlouholetou tradicí odstartuje v sobotu 15. února průvodem masek ze Suchdolského náměstí. Odtud bude pokračovat směrem ke zdejší základní škole okolo Brandejsova statku a Starosuchdolské restauraci až na Holý vrch, kde se připojí k dalším průvodům z nedalekých Roztok u Prahy a Únětic.

Ctěnický masopust

Ochutnat pravou českou zabijačku budete mít možnost na oslavě masopustu v zámeckém areálu ve Ctěnicích, jež se uskuteční v neděli 16. února. Mezi dobrotami budete moci vybírat mezi jelity, jitrnicemi, grilovaným masem, čerstvými koblížky či koláči a k tomu si připít medovinou nebo svařeným vínem. Výrobu masek si vyzkoušíte na výtvarné dílně, jitrnic zase na workshopu s ukázkami bourání prasete. K poslechu zahraje lidový harmonikář i Pražský pouťový orchestr.

Žižkovský masopust

Středobodem jednoho z nejstarších masopustních veselí v metropoli bude tradiční průvod maškar, který letos vyrazí v úterý 25. února odpolednenáměstí Jiřího z Poděbrad směrem k fotbalovému stadionu Viktoria Žižkov. Skupina muzikantů, lidí na chůdách, artistů, andělů a prasat poté zamíří vinohradskými a žižkovskými uličkami na radnici pro klíč od Žižkova.

Tipy na další masopustní veselice: pravidelné sobotní masopustní hody v Pražské tržnici, Malešický masopust (15. února), Masopust na Andělu (26. února)...

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!