Pompézní oslava sci-fi žánru. Future Gate připravuje neobyčejné filmové zážitky

Pompézní oslava sci-fi žánru. Future Gate připravuje neobyčejné filmové zážitky   

Soutěžní snímky, ale i nesmrtelné klasiky sci-fi žánru. Na to láká sedmý ročník filmového festivalu Future Gate, který proběhne od 29. ledna do 2. února v Praze. Následně se přesune do Brna, Šumperku, Košic i do Plzně.

„Velmi nás těší, jakou filmovou kolekci se nám podařilo letos připravit. V soutěži jsou zastoupeny americké nezávislé filmy i evropské snímky oceněné dříve na světových festivalech,“ přibližuje pořadatel festivalu Filip Schauer, „do Prahy přiletí několik režisérů, producentů a odborníků z dalších profesí zastoupených ve výrobě filmů. Výchozím tématem letošní filmové přehlídky je svoboda. Vizuálním prostředkem k jejímu zobrazení se stane subžánr sci-fi – kyberpunk. Filmy jako Total Recall, Ghost in the Shell nebo Tetsuo vzdáme hold oblíbenému žánru.“

Novinkou letošního festivalu je soutěž nových žánrových filmů. Celkem se o hlavní cenu festivalu Future Gate ‚porve‘ šest zahraničních celovečerních snímků. Vítěze určí mezinárodní porota, v níž usedne scénárista Chips Hardy, který stojí za seriálem Taboo, či Andrea Slováková, děkanka pražské FAMU. Samotní diváci pak rozhodnou o tom, který ze soutěžních filmů získá Diváckou cenu.

Na festival dorazí i skladatel a loutnista Jozef van Wissem, který spolupracoval mimo jiných i s legendárním americkým filmařem Jimem Jarmuschem. Do České republiky přiveze své nové album, které představí 4. února v Praze v Českém muzeu hudby a 5. února v brněnském Planetáriu s hvězdnou projekcí.

Zahajovacím snímkem celého festivalu se stane v Cannes oceněný Malý Joe s Emily Beecham v roli vědkyně zkoumající nové rostlinné druhy. V rámci soutěže bude uveden i film Vivárium a inovační počin Synchronic o nové droze a jejích účincích. Chybět nebude ani Barva z vesmíru v hlavní roli s Nicholasem Cagem, která se soustředí na příběh rodiny, jíž na zahradu dopadne meteorit. Inteligentní konverzační drama H0us3 odryje obavy z umělé inteligence. Šestici soutěžních děl pak uzavře čínský nezávislý snímek Poslední úsvit.

Na festivalu nebudou chybět ani další filmové novinky či legendární sci-fi snímky. Na témata, jako jsou umělá inteligence, výroba humanoidních robotů a androidů či transhumanismus, se zaměří také dokumentární sekce. Ta připomene i loňské oslavy 50. výročí přistání na Měsíci a 40. výročí vzniku kultovního Vetřelce. Na projekce budou navazovat přednášky českých vědců, kteří zařadí snímky do souvislostí a kontextu očekávaného vývoje v oblasti vědy a techniky.

Pražskou a brněnskou část festivalu zakončí koncert Pražského filmového orchestru, v jehož repertoáru nechybí nesmrtelné skladby ze snímků Vetřelec, Star Wars či Transformers. Koncerty věnuje festival zesnulému filmovému střihači kultovních sci-fi Terrymu Rawlingsovi, který byl v roce 2016 hostem Future Gate. Hudební program zahájí ale už 16. ledna cyberpunková noc v pražském klubu Cross, kde zahraje kapela End of Scream, producent Marvel83‘ a DJane Aisling. Vstup na akci, kterou doprovodí performance na pomezí cosplay a nového ciskusu Maskmaking Bureau, audiovizuální show a projekce, je zdarma.

Future Gate Festival:

  • Praha: 29. ledna – 2. února /Kino a Galerie Lucerna/
  • Brno: 5. – 9. února /Kino Art, Hvězdárna a planetárium Brno/
  • Šumperk: 14. – 15. února /Kino Oko/
  • Košice: 28. – 29. března /Kino Úsmev/
  • Plzeň: 3. – 4. dubna /Depo2015/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!