Hudební novinky, týden #3: Xavier Baumaxa na jazzovou notu i velkolepé výročí INEKAFE

Hudební novinky, týden #3: Xavier Baumaxa na jazzovou notu i velkolepé výročí INEKAFE 

O tom, jestli je zima letos pořádná, se debatovat dá. Jestli je či není plná příležitostí, kam jít za hudbou, už tolik ne - vždy je z čeho vybírat! I tento týden pro vás máme přehled koncertů, kam vyrazit.

Xavier Baumaxa po jazzovu

Písničkář Xavier Baumaxa nazývá sám sebe „buránkem regionálního charakteru“ - toto úterý ale obklopen skvělou jazzovou kapelou Jazz-Punk Trio o velké buranství nejspíš nepůjde. Velmi originální texty plné slovních hříček a pop-kulturních odkazů i hudební parodie na různé styly i konkrétní zpěváky však ani v Jazz Docku, kde Baumaxa od 21. hodiny zahraje, nebudou chybět. Jazz-Punk Trio tvoří pianista Matěj Benko, kontrabasista Rasťo Uhrík a bubeník Ondřej Pomajsl.

Classic Jazz Collegium Boba Zajíčka

Ve středu se pražské divadlo GONG rozezní jazzovými melodiemi Classic Jazz Collegia Boba Zajíčka. Luboš neboli Bob Zajíček je český jazzový trumpetista a kornetista a kapelu Classic Jazz Collegium vede už od roku 1975. Tato legenda českého tradičního jazzu nahrála hudbu také k televiznímu seriálu Prima sezóna podle románu Josefa Škvoreckého. Můžete ho znát i z ČR Vltava, kde připravuje svůj pravidelný pořad Jazzophone.

Inekafe ve Foru Karlín

K 25. výročí si oblíbená slovenská kapela Iné Kafé nadělila krásný dárek, který potěší i fanoušky: koncert s celým symfonickým orchestrem v pražském Fóru Karlín. Punkrockový večírek jistě neopomene ani hity jako Rano nebo Špinave Objatie.

Světové hity v chorálovém aranžmá: Gregorian v Brně

Jedinečné provedení slavných popových a rockových písní uslyšíte v neděli v brněnské hale Vodova. Hudební uskupení Gregorian je převádí do sborového aranžmá. Na jejich vystoupeních nechybí mnišská roucha, vizuální efekty, školené hlasy a magická atmosféra. Na hudební scéně se pohybují už dvě desítky let a za tu dobu si stačili vybudovat velkou fanouškovskou základnu. Je to totiž přece jen něco dost neobvyklého, co může silně zaujmout – i díky tomu, že vás tato chorálová skupina svým mocným zpěvem může pocitově přenést do jiného časoprostoru…

Špičkový houslista Maxim Vengerov s arménským orchestrem

V rámci evropského turné zavítá tuto neděli do pražského Rudolfina houslista a nositel ceny Grammy Maxim Vengerov. Vystoupí spolu s Arménským státním symfonickým orchestrem. Pražskému publiku předvedou zajímavé skladby houslového repertoáru. Zazní Bruchův Houslový koncert č. 1 g moll a Ravelův Cikán, taky Barcarola pro housle a orchestr od současného skladatele Alexeye Shora a Symfonie č. 2 Osud člověka od Johna Ter-Tadevosyana, která v Evropě zazní během tohoto turné vůbec poprvé.

Foto: fmsluzby.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!