Švandovo divadlo uvede provokativní hru v české premiéře. Režisér ji přirovnává k seriálu Most!

Švandovo divadlo uvede provokativní hru v české premiéře. Režisér ji přirovnává k seriálu Most!  

První premiérou nového roku ve Švandově divadle bude provokativní hra německého autora Reinera Wernera Fassbindera Kočkožrout. Na českém jevišti hru, v níž se představí nováčci souboru i stálice, diváci uvidí vůbec poprvé.

Provokativní hra slavného německého filmaře a dramatika Rainera Wernera Fassbindera Kočkožrout se dočká české premiéry. Jako první titul v novém roce ji uvede Švandovo divadlo v režii Jana Holce.

Režisér hru přirovnává k seriálu Most!. Pojednává totiž o skupince lidí z menšího města, kteří tráví čas klábosením, popíjením a vzájemnými pletkami. Do města, kam je hra umístěna, přichází pracovat Řek a s nelibostí chování domácích sleduje. Ti z příchodu „cizí krve“ také nejsou zrovna nadšení.

Režisér Jan Holec. Foto: Michal Hančovský

„Podobně jako v seriálu Most i nás v Kočkožroutovi zajímá svět lidí, kteří zůstali žít mimo velká centra. Těch, co šance na vzestup a úspěch dávno vzdali, a místo víry v budoucnost v nich roste pocit křivdy, frustrace a ohrožení. K nenávisti je pak jen krůček,“ říká režisér a zároveň umělecký šéf ostravského Divadla Petra Bezruče, který již ve Švandově divadle režíroval inscenace vlastního souboru Spektál.

Teprve čtyřiadvacetiletý Fassbinder napsal Kočkožrouta v roce 1968, kdy do Německa směřovali první gastartbeitři, což je situace, kterou v jisté obdobě známe i my,“ říká dramaturgyně Martina Kinská.

Inscenace o zášti, která vyleze na povrch ve chvíli, kdy lidé přijdou o pocit důstojnosti a vidinu pohodlí a kdy ve víru křivd a strachů hledají viníka, bude mít premiéru 24. ledna ve Studiu Švandova divadla. Z herců uvidíme Jana Grundmana, Annu Stropnickou, Bohdanu Pavlíkovou, Roberta Jaškówa a další.

foto: Michal Hančovský

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Režisér Jan Holec. Foto: Michal Hančovský
 

Mohlo by se ti líbit...

Švandovo divadlo nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!