Leden mezi řádky. Šest brněnských akcí pro milovníky knih

Leden mezi řádky. Šest brněnských akcí pro milovníky knih 

Jsou různé druhy čtenářů. Někteří si rádi o knihách povídají po kavárnách, pro jiné je čtení soukromý rituál. Někteří hltají knihy doma v šálkem čaje, jiní raději vyrazí na autorské čtení. Ať už máte knihy rádi tak či onak, je spousta příležitostí, jak se o nich dozvědět víc. Nechte se inspirovat šesti tipy na zajímavé akce v Brně, tentokrát ze světa literatury.

Život a dílo skladatele Čapka

Začátkem ledna si česká společnost připomene 130. výročí narození jednoho velikána naší literatury. Karel Čapek byl novinářem, intelektuálem, spisovatelem a dramatikem, amatérským fotografem a milovníkem zvířat. Ačkoli jeho život byl poměrně krátký - zemřel v pouhých osmačtyřiceti letech - stihl toho opravdu hodně - mimo jiné se stal autorem mnoha divadelních her, které se hrají a s oblibou navštěvují dodnes, dal se svým bratrem Josefem národu robota a vychoval Dášeňku.

Mnohem víc se o slavné osobnosti prvorepublikové literatury dozví návštěvníci přednášky Novinář Karel Čapek, kterou pořádá Knihovna Jiřího Mahena v Brně 15.1.2020. Přednášet bude Doc. PhDr. Jiří Poláček, CSc., začíná se v 18 hodin

Poezie. I jinak

Že vás básničky zas tak neberou? Straší vás dodnes ve snech Polednice, kterou jste zpaměti recitovali na základní škole, a raději sáhnete po detektivce nebo románu? Dejte poezii ještě šanci! Zažít poezii jinak zve brněnské návštěvníky ArtBar II. pád ve čtvrtek 16.1. do Velkého sálu. Verše i jiné básnické formy nezůstanou na papíře, ale uvedou se na scénu. Autorská čtení doplní výstava fotografií na téma poezie a večer v ArtBaru završí křest básnické sbírky. 

Brexit z první linie

O Brexitu se toho napsalo a řeklo v poslední době tolik, že už spíš než politická realita zní jako magické zaklínadlo. Pro ty čtenáře, kteří se o zahraniční dění zajímají, nebude jistě neznámý titul Jaromíra Marka Drama zvané brexit. 

Autor, který působí jako zahraniční zpravodaj Radiožurnálu ve Velké Británii, přijede svou knihu představit do knihkupectví Barvič a Novotný 17.1. od 16 hodin. Spolu s autogramiádou proběhne na České i beseda, která posluchačům zprostředkuje z první ruky vyprávění o tom, co se v Británii děje a jak situaci vnímají sami Britové. Využijme možnost podívat se na chvíli za hranice a poslechněme si novinky ze světa.  

Píšete do šuplíku?

Kniha na Vánoce, to je klasický dárek. Co když ale Ježíšek špatně rozluštil Vaše psaní anebo nadělil omylem pod stromeček něco, co už máte? Knihkupectví Dobrovský nabízí až do neděle 19.1. příležitost takové nevhodné dárky vyměnit. Stačí se vydat na prodejnu, kde Ježíšek dárky pořídil, a ideálně v neporušeném původním obalu knihu vyměnit za zboží ve stejné hodnotě. 

Knihkupectví Dobrovský pro své příznivce připravilo ještě jednu nabídku. Na leden totiž všem těm, kteří nejen rádi čtou, ale dřímá v nich i kreativní duch, vyhlásilo velkou povídkovou soutěž. Do konce ledna hledá začínající spisovatele, vyzývá je, aby se osmělili a zaslali na adresu souteze@knihydobrovsky.cz své příspěvky. Zúčastnit se může každý starší 15 let. Pokud píšete do šuplíku a chcete své povídky poslat do světa, máte ideální příležitost právě teď. 

Autoři do knihoven

Ve čtvrtek 23. ledna můžeme v knihovně v Bohunicích navštívit autorské čtění spisovatelky Vlasty Žáčkové. Představí tu čtěnářům knihu Procházky nad propastí, soubor osmi povídek na mysteriózní a tajemné motivy, které se často nedají rozumem uchopit, a přesto čtenáře okamžitě vtáhnou do děje. Do Bohunic se příznivci tajemna mohou přijít bát od 18 hodin. 

Vlasta Žáčková se představila dříve knihou Pletené pohádky, kde v příbězích pro malé a velké dává znovu ožít tradičním pohádkovým postavám, princům a princeznám, i jejich obyčejných protějškům. 

Jak Češky začaly cestovat

Moravská zemská knihovna ve spolupráci s Muzeem Brněnska tentokrát vybrala pro svůj pravidelný cyklus Oči Brna zajímavou ženu - jednu z prvních českých spisovatelek cestopisů a cestovatelku, která si v mužském světě vydobyla své vlastní místo. Barbora Markéta Eliášová zcestovala na počátku minulého století celý svět a pečlivě své poznatky zaznamenávala v poznámkách a reportážích. Její život a dílo představí výstava fotografií a záznamů v Moravské zemské knihovně. 28. ledna bude výstava navíc doplněná přednáškou Z Jiříkovic až na konec světa historičky Martiny Krajíčkové

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!