Výstavy v roce 2020 z celé Evropy: Andy Warhol, Claude Monet, Marina Abramović a další

Výstavy v roce 2020 z celé Evropy: Andy Warhol, Claude Monet, Marina Abramović a další 

Rok 2020 bude v zahraničí nabitý výtvarným uměním. Přinášíme výběr z výstavních plánů předních evropských galerií, v němž najdete přehlídku děl Andy Warhola, Clauda Moneta, Amedea Modiglianiho, Mariny Abramović a dalších světoznámých autorů.

Pasta Oner na Slovensku

Výrazné osobnosti české umělecké scény Zdeňku Řandovi, který je více znám pod pseudonymem Pasta Oner, se bude věnovat expozice v galerii Danubiana nedaleko Bratislavy. Výtvarník ve své tvorbě zahrnující malby či návrhy prostorových objektů, plastik a instalací ironizuje dnešní konzumní společnost a její fascinaci luxusními značkami, spotřební krásou, sexem a světem bohatých.

KDY: 24. ledna až 29. března

Z výstavy Pasty Onera. Foto: archiv Danubiana

Steve McQueen v Londýně

Do svého rodného města se po dvaceti letech s chystanou výstavou symbolicky vrátí britský oscarový režisér a scenárista Steve McQueen, který má na kontě snímky 12 let v řetězech či Stud. V Tate Modern si návštěvníci budou moci prohlédnout čtrnáct děl z oblasti filmu, fotografie a sochařství včetně jeho prvního počinu Exodus natočeného kamerou Super 8. Expozice odhalí autorovy průkopnické přístupy ke kinematografii, které vyústily k pronikavému zachycení daného místa a času.

KDY: 13. února až 11. května 2020

Steve McQueen, ze snímku Bear, 1993. Foto: archiv Tate Britain

Claude Monet v Postupimi

Velkou retrospektivu průkopníka impresionismu Clauda Moneta chystá otevřít Museum Barberini. Průřez více než sta maleb ze všech fází umělcovy tvorby má za cíl ukázat jeho vylíčení míst v přírodě a ve městě se hrou světla a stínu, ať už drobných vesniček na břehu Seiny, pobřeží Normandie a Bretaně, středomořských letovisek v Benátkách nebo Antibes, slavných zahrad a parků v Giverny či městských výjevů z Paříže i Londýna.

KDY: 22. února až 1. června 2020

Z výstavy Monet: Places. Foto: archiv Museum Barberini

Andy Warhol v Londýně

Nový pohled na pozoruhodný život a práci čelního představitele uměleckého hnutí pop-art Andy Warhola slibuje připravovaná výstava v Tate Modern. Kromě ikonických děl jako portrétů Marilyn Monroe nebo Campbellovy polévky nabídne také ve Velké Británii dosud nevystavované práce. Po několika dekádách zde bude k vidění cyklus Ladies and Gentlemen zobrazující transvestity. Expozice láká i na interakci s plujícími Silver Clouds či na zážitek v psychedelické multimediální místnosti.

KDY: 12. března až 6. září 2020

Italské sochařství od Donatella po Michelangela v Paříži

Hlavní témata a myšlenky italských umělců v období tzv. quattrocenta, tedy rané renesance v 15. století, bude prezentovat výstava v galerii Louvre. Věnovat se bude primárně médiu sochy, ke zhlédnutí tu bude ale i několik maleb a kreseb. Tehdejší význační umělci se zabývali především lidským tělem a vyjadřováním jeho emocí, vycházeli přitom z antického sochařství, které hledalo harmonii a krásu.

KDY: 6. května až 17. srpna

Tullio Lombardo, Jeune Couple (Bacchus et Ariane) © Kunsthistorisches Museum, Vídeň

Americká fotografie ve Vídni

Poválečné americké fotografii se bude věnovat výstava v Albertině, na níž budou zastoupeni Nan Goldin, Diane Arbus, William Eggleston, Lee Friedlander a další přední tvůrci. Ve své tvorbě se na rozdíl od předchozí generace začali více orientovat na každodenní motivy a během road tripů vytvářeli syrové portréty obyvatel USA ve stínu velkých měst.

KDY: 10. června až 23. srpna

Lee Friedlander, New York City, 1963. Foto: archiv Albertina Wien

Aubrey Beardsley v Paříži

Předčasně zesnulého anglického ilustrátora a rytce tvořícího v secesním duchu Aubreyho Beardsleyho představí výstava v Musée d'Orsay. Výtvarník proslul především díky počinům v literatuře, pravděpodobně nejznámější je jeho výtvarné dílo pro divadelní hru Salome z pera Oscara Wildea. V tvorbě na sklonku století páry svým nezaměnitelným rukopisem zachycoval zvláštní erotické, někdy až perverzní náměty.

KDY: 15. června až 13. září 2020

Aubrey Beardsley, The Climax, 1893. Foto: archiv Tate Britain

Modigliani – Picasso ve Vídni

V lednu si připomínáme sté výročí narození italského malíře a sochaře Amedea Modiglianiho, jehož památku uctí Albertina obšírnou retrospektivou. Představí ho nikoliv jako bohéma holdujícího drogám, ale coby představitele avantgardy, jenž do dobového umění vnesl prvky primitivismu. Srovnávat jeho díla budou moci návštěvníci s vystavenými pracemi Pabla Picassa nebo Andrého Deraina.

KDY: 18. září 2020 až 10. ledna 2021

Amedeo Modigliani, Hlava, 1911–12. Foto: archiv Albertina Wien

Marina Abramović v Londýně

Světoznámou srbskou performerku Marinu Abramović, která se proslavila i spoluprací s německým umělcem Ulayem, ukáže v rozsáhlé retrospektivě zachycující její padesátiletou dráhu Royal Academy of Arts. Všechny autorčina díla spojuje touha překonávat limity vlastní fyzické a psychické odolnosti. Návštěvníky čeká živá re-performance jejích ikonických děl a také nedávné počiny, mimo jiné The Artist Is Present z roku 2010, v němž mají diváci tiše sedět proti umělci a testovat své emociální bariéry.

KDY: 26. září až 8. prosince 2020

Kouř a zrcadla: The Roaring Twenties v Bilbau

Velkolepá výstavba měst po první světové válce, ambiciózní urbanistické plány, narušení tradičních rolí ve společnosti i nárůst volného času – to vše charakterizuje 20. léta minulého století. Výstava v Guggenheimově muzeu se zaměří na dobový život v reprezentativních metropolích, Berlíně a Paříži, a na jeho odraz ve výtvarném umění.

KDY: 27. listopadu 2020 až 4. dubna 2021

Christian Schad, Maika, 1929. Foto: archiv ProLitteris, Zürich

Z výstavy Monet: Places. Foto: archiv Museum Barberini

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!