Daniel Landa oslavil v Divadle Kalich 150. reprízu nejnovějšího nastudování muzikálu Krysař

Daniel Landa oslavil v Divadle Kalich 150. reprízu nejnovějšího nastudování muzikálu Krysař 

Jako úplně první inscenaci roku 2020 uvedlo pražské Divadlo Kalich oblíbeného Krysaře. Nejednalo se ale o jen tak ledajaké představení. V pátek 3. ledna oslavilo nejnovější uvedení tohoto muzikálu 150. reprízu a nechybět u toho ani jeho autor Daniel Landa.

Daniel Landa předstoupil před diváky po konci představení, aby oslavil nejen 150. reprízu, ale aby převzal ocenění za 150 tisíc prodaných nosičů s nahrávkami svého prvního muzikálu. Krysař je součástí nejen české muzikálové scény již přes 20 let. Od původní premiéry v roce 1996 má na kontě již bezmála 1500 odehraných repríz.

„Když jsem Krysaře psal, byl jsem si naprosto jistý, že jde o velké nadčasové téma,“ řekl autor hudby, libreta i textů Daniel Landa, „trvalý zájem publika i sociální a politické události jen potvrzují mytický, tedy univerzální aspekt příběhu, který dokola prožíváme, aniž bychom se nějak zásadně poučili, i když to tak nevypadá. Kde stoupá pod pokličkou tlak, tam to předznamenává výbuch, až přijde vhodná jiskra – impulz. V současné společnosti napětí určitě stoupá, cítíme to všichni a dílo Krysař tohle reflektuje a varuje před tím.“

A proč jsou představení Krysaře i po tolika letech stále vyprodané? Režisérka Mirjam Landa má jasno. „Krysař je lákavý, jednoduchý příběh. Hudba je chytlavá. Má spoustu vážných, ale i vtipných scén. Postavy jsou výborně vykreslené a divák se může identifikovat s jejich povahami,“ vysvětluje, „příběh žene dopředu a narůstá. Každá scéna má svůj smysl. To vše je prokládané tanečními sekvencemi. A ještě to celé má poselství. Co bychom mohli chtít víc? Českých nebo zahraničních muzikálů tohoto druhu je velmi málo.“

Divadlo Kalich uvádí nejnovější nastudování Krysaře dva roky. V hlavní roli vystupuje bez alternace Přemysl Pálek. Hrají také Robert Jašków, Marie Křížová, Milan Peroutka, Roman Tomeš či Martin Zounar. Nejbližší představení se uskuteční 5. ledna a 21. a 23. února.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Divadlo Kalich

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!