Nejlepší knihy roku 2019. Zazářily Tiché roky Aleny Mornštajnové nebo Možnosti milostného románu Jana Němce

Nejlepší knihy roku 2019. Zazářily Tiché roky Aleny Mornštajnové nebo Možnosti milostného románu Jana Němce 

V roce 2019 vyšla celá řada zajímavých knih, ať už překladových nebo novinek z per domácích autorů. Připravili jsme si proto výběr toho nejlepšího, co podle nás v loňském roce vyšlo.

Tiché roky - Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová patří mezi nejvýraznější současné české spisovatele, do povědomí čtenářů se zapsala především díky svému románu Hana, který se stal čtenářsky velice úspěšným. V roce 2019 vyšla její zatím poslední kniha Tiché roky pojednávající o uzavřené dívce Bohdaně, která žije jen s mrzoutským otcem a dobrosrdečnou, leč poddajnou Bělou. Trápí ji napětí v domě a tajemství, které jí nepřestává vrtat hlavou: Proč ji těžce nemocná babička při poslední návštěvě v léčebně oslovila „Blanko“? Mornštajnová rozehrává příběh vypovídající o tom, co všechno mohou způsobovat nejen slova, ale i zarputilé mlčení.

Možnosti Milostného románu - Jan Němec

Možnosti milostného románu mladého spisovatele Jana Němce se staly literární senzací loňského podzimu. Na první pohled příběh velkého milostného vzplanutí a peripetií šestiletého partnerského vztahu. To skutečné drama se však odehrává jinde. V umanuté a trýznivé potřebě pochopit, proč to skončilo. Autor ve své knize předvádí, že milostný román nemusí být zákonitě literárním pokleskem, záleží, jak jej spisovatel uchopí.

Kapky na kameni - kolektiv autorů

Kapky na kameni jsou ilustrovanou publikací představující 50 neobyčejných příběhů neobyčejných žen. Obsahují osudy dívek a žen z Čech i Slovenska, které svým působením posouvaly hranice. Nenápadné, ale vytrvalé rebelky bojovaly za práva žen, snažily se uplatnit v umění, sportu nebo ve vědě. Některé z nich používaly i opravdové zbraně, ale většina z nich jen svůj hlas, um, vytrvalost a lásku ke své zemi.

Kniha obsahuje také celou řadu zdařilých ilustrací

Vděk - Delphine de Vigan

Delphine de Vigan u nás patří mezi nejoblíbenější francouzské spisovatele. Její poslední kniha, která u nás vyšla navazuje na předchozí publikaci Pouta v zamýšlené volné trilogii věnované různým aspektům mezilidských vztahů. Hrdinkou jímavé, ale svým způsobem i humorné knihy je rezidentka domova pro seniory Michele Seldová. Svérázná stařenka paradoxně k tomu, že pracovala jako korektorka v novinách, trpí postupující afázií, poruchou řečových schopností. Ztráta slov, která nahrazuje jinými, je sice zdrojem komických efektů, ale zároveň prozrazuje leccos z její dramatické minulosti: její židovští rodiče byli deportováni a v dětství ji vychovávala cizí náhradní rodina.

Města - Michal Ajvaz

Donedávna poslední kniha Michala Ajvaze Lucemburská zahrada vyšla v roce 2011, nejen proto byla jeho novinka Města velmi očekávaným titulem. Vypravěč knihy slíbí manželce svého přítele, že se pokusí najít záhadný fialový flash disk, který jejího muže podivnou hrou náhody uvrhl do stavu duševní trýzně a který je zároveň jedinou věcí na světě, jež může jeho zoufalství utišit.

Na své cestě se setkává s mnoha lidmi a poznává jejich osudy, naslouchá vyprávění o proměňující se soše a o jedlé mozaice, o součástkách ze záhadného stroje, o zrodu románu z jedné věty v knize zakoupené na trhu v Soulu a o hudební skladbě, která vznikla jako doprovod tance stínu na zdi, o tragickém konci francouzské oceánoložky, o cestě firmy Blue Pegasus na západ, o náboženství, které se zrodilo v internetu

Zůstaň se mnou - Ayobami Adebayo

Kniha Zůstaň se mnou ukazuje, že přes kulturní odlišnosti nás všechny trápí ty stejné věci. Yejide doufá v zázrak: že porodí dítě, po tom stejném touží i její manžel. Yejide už vyzkoušela všechno – namáhavé svaté poutě, tance s proroky, modlitby k Pánubohu. Když ale její rodina neústupně trvá na tom, aby si Akin našel druhou ženu, je už toho na Yejide příliš. A tak se začíná odvíjet příběh odcizení, žárlivosti, zrady a zoufalství.

Na pozadí společenských a politických zvratů, kterými v osmdesátých letech 20. století procházela Nigérie, vykresluje Ayobami Adebayová strhující obraz křehkosti manželské lásky, rozpadu rodiny, zničujícího žalu i všepohlcujících mateřských pout.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!