Novinka Petry Soukupové je propracovanou dětskou knihou, která zaujme i dospělé čtenáře

Novinka Petry Soukupové je propracovanou dětskou knihou, která zaujme i dospělé čtenáře90%

Petra Soukupová se svou knihou Klub divných dětí navazuje na linii dětských knih, kterou před pěti lety odstartovala ilustrovanou publikací Bertík a čmuchadlo a rozvinula v roce 2017 úspěšnou detektivkou Kdo zabil Snížka?.

Ačkoliv to o sobě kniha v anotaci explicitně netvrdí, Klub divných dětí je titulem určeným především pro mladší čtenáře. Příběh se věnuje čtyřem dětem, které jsou něčím jiné, nachází se mimo meze toho, co je považováno za normální.

Klub divných dětí je třetí knihou Petry Soukupové, která cílí na dětské čtenáře © web nakladatelství Host

Neustále zasněná Mila, Petr vypadající na prvňáka i přesto, že už dávno chodí do čtvrté třídy, obézní Katka a Franta, který kvůli svému handicapu musí chodit o berlích. Tihle čtyři se náhodou potkají. Ačkoliv to na začátku na žádné velké přátelství nevypadá, postupem času zjistí, že spojuje mnohem víc než to, že jsou pro svoje okolí zvláštní.

Doufám, že si řeknou, že i když nejsem tak dobrej, jak by oni chtěli, tak je lepší, když s nima jsem než nejsem, a taky doufám, že mě nebudou nutit do věcí, co nesnáším.

Soukupová ve své novince naráží na spoustu témat, která v dětském čtenáři zcela jistě vyvolají celou řadu rozporuplných emocí, zabývá se šikanou, nesmyslnou existencí mantinelů normálnosti i tím, že nejkrutějšími soudci často bývají právě děti. Zároveň ale ukazuje, co je v životě opravdu důležité. Pracuje přitom s jednoduchým, syrovým jazykem, který je pro její velice autentický styl typický. Hrdiny své knihy vykresluje naprosto věrohodně, nenuceně. Publikace navíc obsahuje celou řadu jednoduchých, přesto působivých ilustrací Nikoly Logosové, které příběh doprovází.

Knihu ilustrovala Nikola Logosová © web nakladatelství Host

Kniha je vyprávěna z pohledu všech hlavních postav, autorka se nepouští do příliš detailního zkoumání dětské psychiky, v tomto ohledu je spíše povrchní, což by mohlo společně s jednoduchou dějovou linií vyvolat ve zkušenějším čtenáři pocit, že knize něco chybí. Přesto ji za ryze dětskou považovat nelze, obsahuje mnoho náznaků vypovídajících o rodinných vztazích, o tom, jak se jednotlivé děti se svými handicapy vypořádávají, a jak jim v tom jejich rodiče pomáhají... nebo spíše nepomáhají.  

Fotografie: web nakladatelství Host

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!