Novinka Petry Dvořákové nebo kniha Zápisník alkoholičky od blogerky Michaely Duffkové. Přinášíme lednové knižní novinky

Novinka Petry Dvořákové nebo kniha Zápisník alkoholičky od blogerky Michaely Duffkové. Přinášíme lednové knižní novinky 

Leden je měsícem, kdy tradičně vychází poměrně málo knižních novinek, letos tomu není jinak, i přes to se ale můžeme těšit na zajímavé tituly, vyjde například novinka Petry Soukupové Vrány nebo poslední díl trilogie s vyšetřovatelem Fredrikem Beierem.

Petra Dvořáková - Vrány

Bára se právě nachází na prahu dospívání. Projevuje se u ní výtvarné nadání, ale také živelná a pro mnohé nezvladatelná povaha. S nástupem puberty se konflikt mezi její spontánností a touhou matky po nekomplikovaném životě dramaticky prohlubuje. Obzvlášť v kontrastu s její o něco starší sestrou. Jejího talentu si všimne mladý učitel výtvarné výchovy, který jí nabídne citlivou oporu v boji s nároky rodiny, jež pod fasádou vnější spořádanosti ukrývá i velmi temná místa. Jenže Bára svoji válku v zákopech neporozumění stále prohrává. Jedinými spojenci se jí tak stávají vrány hnízdící před okny v parku. Vrány, které zpřítomňují přirozenou pudovost prostupující zvířecí i lidské životy. Svět, na který se Bára stále mocněji napojuje. Nabídne jí někdo opravdovou pomoc?

Člověk nula - Anna Starobiněcová

Po globální katastrofě se počet lidí na planetě ustálil na třech miliardách, doslova. Nikdo neumírá, pouze se po dokončení jednoho života reinkarnuje. Rodina a vlast nic neznamenají, společnost je globalizovaná a centrální mozek řídí její bezchybný chod a udržuje ji ve stavu permanentního štěstí. Každý systém ale jednou selže, a tak se narodí Zero, který se nikdy narodit neměl. Kdo je to? A co když je celý systém reinkarnací založen na lži?

Takové normální rodinné historky – Jana Nosková, Sandra Kreisslová, Michal Pavlásek

Kniha Takové normální rodinné historky s podtitulem Obrazy migrace a migrující obrazy v rodinné paměti přináší rozhovory s příslušníky tří generací vybraných rodin. Jejich společným rysem je zkušenost příslušníků nejstarší generace s dobrovolnou nebo nucenou mezinárodní migrací po druhé světové válce. Autoři pro tento účel vybrali rodiny Němců v České republice a nuceně vysídlených Němců z České republiky, Čechů žijících v Chorvatsku a českých reemigrantů z Chorvatska.
Kniha přináší cenné poznatky o strategiích přenosu vzpomínek v rodinném prostředí, o vzpomínkové kultuře a migraci jako důležitém historickém procesu 20. století.

Kříž - Ingar Johnsrud

Kniha Kříž je závěrečným dílem trilogie s vyšetřovatelem Fredrikem Beierem. V osloské automyčce je nalezeno tělo Henryho Falcka, autora zprávy odhalující spiknutí v nejvyšších patrech politiky. O kontroverzní dokument se zajímá televizní reportérka, která krátce po Falckově vraždě zmizí. Ve vyšetřování, jež dostanou na starost nadporučík Fredrik Beier a jeho kolegyně Kafa Ikbálová, se objeví i jméno Fredrikova zesnulého otce. Případ s ním souvisí víc, než se původně zdálo. Vyšetřovatel už neví, komu může věřit. Je ochotný obětovat cokoli, aby odhalil pravdu. Jeho protivník se mu v tom ale snaží za každou cenu zabránit. 

Michaela Duffková – Zápisník alkoholičky

Michaela Duffková je mladá matka, která se rozhodla otevřeně promluvit o své závislosti na alkoholu i o složité léčbě. Prozrazuje, proč je tak těžké přiznat si, že nějaký problém s pitím existuje, co jí samotné bylo motivací k léčbě a jak vpadal první rok po ní, i to, proč není překážkou v závislosti ani malé dítě. Upřímně sdílená zkušenost o pádu doslova na dno vzbudila velký zájem veřejnosti, Michaela získala za svůj blog cenu Magnesia Litera a začala o závislosti veřejně přednášet. Dnes se věnuje svému vysněnému projektu – centru pro prevenci a léčbu závislosti na alkoholu.

Faraonův písař – Alexej Pludek

Faraonův písař je výpravným příběhem z období vlády slavného faraona Achnatona a jeho manželky Nefertiijti. Diplomat, vzdělanec a faraonův písař Ani se vyrovnává s politickými i mocenskými problémy, otázkami cti a bojuje proti intrikám faraonových nepřátel nového kultu Slunce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!