Od Sputniku po kolonizaci Marsu. Rozsáhlá výstava Cosmos Discovery obsadila Křižíkův pavilon

Od Sputniku po kolonizaci Marsu. Rozsáhlá výstava Cosmos Discovery obsadila Křižíkův pavilon 

Křižíkův pavilon v areálu holešovického Výstaviště v Praze hostí do konce dubna příštího roku putovní výstavu Cosmos Discovery, která návštěvníky provede historií dobývání vesmíru od 50. let minulého století až po budoucí technologický vývoj.

Doslova se ztratit ve vesmíru nyní můžete na obsáhlé výstavě Cosmos Discovery, která v pražském Křižíkově pavilonu zabírá více než dva tisíce metrů čtverečních a na níž se podíleli odborníci z agentury NASA a muzea Cosmosphere sídlícím v americkém Kansasu.

Hned u vstupu obdržíte audioprůvodce, jenž vám odhalí další zajímavosti, které se nedočtete z popisků exponátů, a kartičku se jménem skutečného kosmonauta, o jehož životě se posléze na výstavě dozvíte spoustu podrobností.

Z výstavy Cosmos Discovery. Foto: Adam Skalník

Výstava v úvodu přibližuje prapočátky kosmických letů a vývoj technologií, mezi něž lze zařadit německou raketu V-2 z období druhé světové války. Následně pokračuje soupeřením USA a SSSR během studené války, které vyústilo v roce 1957 ve vypuštění historicky první družice, sovětského Sputniku.

unikátních artefaktů návštěvníci spatří mimo jiné trysku rakety Saturn V, která vynesla kosmickou loď Apollo na Měsíc, přehlídku dobových skafandrů, průchozí model orbitální stanice MIR, jež navozuje pocit stavu beztíže, nebo třeba vesmírnou toaletu.

Model orbitální stanice MIR. Foto: Adam Skalník

Kromě zmapování dosavadních dějin dobývání vesmíru výstava nabízí i vhled do možného budoucího vývoje, který zahrnuje kolonizaci Marsu, prozkoumávání Slunce nebo příštích letů na Měsíc. 

Zejména děti potěší závěrečná část expozice představující trénink kosmonautů, který si zájemci mohou za drobný poplatek sami vyzkoušet. V Cosmocampu nechybí váha prozrazující, kolik byste vážili na různých planetách sluneční soustavy, zařízení gyroskop nebo virtuální realita pro nejmenší.

Gyroskop v Cosmocampu. Foto: Adam Skalník

Na výstavu by si diváci měli vyhradit minimálně dvě hodiny. Plné vstupné činí 300 Kč, snížené 250 Kč a dětské 200 Kč. Časové vstupenky jsou dostupné v síti Ticketstream

Foto: Adam Skalník

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!