Láska nebeská po česku. Šťastný nový rok je velmi nenáročná rom-com hodící se tak akorát na Vánoce

Láska nebeská po česku. Šťastný nový rok je velmi nenáročná rom-com hodící se tak akorát na Vánoce40%

Na svatého Štěpána do českých kin vstupuje nová romantická komedie Šťastný nový rok z dílny mladého slovenského režiséra Jakuba Kronera a scenáristky Adriany Kronerové. V hvězdném ansámblu nechybí Jiří Bartoška, Emília Vašáryová, Jakub Prachař nebo Zuzana Norisová.

Sloganem Láska je všude kolem slovensko-česká romantická komedie naráží nejspíše na slavnou píseň kapely The Troggs, kterou si za ústřední hudební motiv zvolil snímek Richarda Curtise Láska nebeská. Tvůrci nového filmu značnou inspiraci britským kinohitem z roku 2003 nezapřou a totožné podtituly obou počinů, kvalitou však dalekosáhle odlišných, jsou vlastně jen kapkou v moři.

Film Šťastný nový rok režiséra Jakuba Kronera a jeho matky Adriany, která se postarala o scénář a produkci, se odehrává v rozmezí konce adventu a silvestra, kdy se skupina kamarádek vydává do luxusního hotelu v Tatrách, aby rozveselily členku party Hanu (Táňa Pauhofová), s níž se nevěrný přítel zrovna rozešel smskou.

Děj sleduje paralelně několik osudů, všechny zápletky se týkají složitých vztahů mezi muži a ženami, případně rodiči a dětmi. Na rozdíl od Lásky nebeské však nastíněné příběhy končí bez výjimky šťastně jako v pohádce – zlo je potrestáno a kladní hrdinové vítězí.

Poněkud šablonovitě jsou vykreslené i samotné charaktery. Bára (Zuzana Norisová) má nezodpovědného manžela, který neustále někde zapomíná jejich dítě, jež jim často připomíná rodičovské povinnosti („na sjezdovce se alkohol nepije“).

Bývalý muž „šťastně rozvedené“ Marcely (Ántonia Lišková) má krizi středního věku, a tak si ulovil tupou influencerku Valiku (Anna Kadeřávková), s níž náhodou vyrazil do stejného hotelu. Společně mají pubertální dceru, která typicky vzdoruje starým a nechápavým rodičům. Veronika (Gabriela Marcinková) s manželem (Jakub Prachař) zmíněný podnik vede. Čtyřlístek přítelkyň doplňuje matka jedné z nich (Emília Vašáryová), kterou hledá její dávná známost (Jiří Bartoška).

Scénář neurazí, ale ani příliš nenadchne. Postaven je zejména na situačním humoru, který nenabízí nic moc nového. Hlavní komickou složkou je tisíckrát variovaná záměna, jež spočívá ve výměně distingovaného majitele hotelu (Ján Koleník) za milionářským světem netknutého šoféra (Petr Vaněk).

Ve filmu se však najde pár slušných scén, jakou je třeba srdceryvná rozprava těhotné Marcinkové v lese se živým medvědem o tom, že čeká miminko a ať ji zvíře nechá odejít, nebo eskapáda zkouřené Vašáryové poté, co snědla koláček s marihuanou zabavený její vnučce. Veskrze se ale děj zmohl jen na příliš stereotypní anekdoty o nerudných ruských hotelových hostech, kteří si věčně stěžují, defektních výrobcích z Číny nebo jiné rasistické a nezřídka vulgární vtipy.

Snímek má podle autorů navázat na staré československé filmy. Své diváky si jistě najde, pravděpodobně však jen mezi skromnými, kteří už hlášky z klasických komedií typu Anděl na horách či Homolka a tobolka znají nazpaměť a v dnešní produkci se spokojí s jejich slabým odvarem.

Foto: archiv Continental Film

Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: Šťastný Nový rok

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?