Bez vědomí, Nabarvené ptáče i Most se probojovaly do finále cen Trilobit 2020

Bez vědomí, Nabarvené ptáče i Most se probojovaly do finále cen Trilobit 2020 

Český filmový a televizní svaz FITES zveřejnil finalisty ocenění Trilobit za uplynulý rok. Tentokrát se probojovalo 31 domácích audiovizuálních počinů, mezi nimi třeba seriály Bez vědomí či Most, krátký film Dcera či celovečerní snímky Nabarvené ptáče, Chvilky nebo Staříci. Slavnostní vyhlášení cen se koná 25. ledna 2020 v berounském KD Plzeňka, živě ho bude přenášet ČT art.

Jedno z nejstarších domácích filmových ocenění Trilobit odtajnilo finalisty za rok 2019. Mezi hranými filmy nechybí Nabarvené ptáče, Staříci, minisérie Bez vědomí, Budiž světlo, seriál Most, Ostrým nožom, Chvilky, Sněží nebo Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři. Z animovaného filmu bude o ocenění usilovat Dcera.

dokumentárních snímků se tentokrát o cenu budou ucházet Konspirace 89, Jiří Suchý: Lehce s životem se prát, Letní hokej, Ukradený stát, Dálava, Kibera: Příběh slumu, Sarkofág pro královnu, Moje století, Forman vs. Forman a několik dalších. Soutěží i publicistické pořady, ať už Reportéři ČT nebo Nedej se!.

Odborná porota v roce 2020 zvolí tři ceny Trilobit a jednu hlavní cenu, kromě toho také Zcela zvláštní cenu poroty – Zlatý citrón. „Podělí se o ni hned tři adepti ze tří různých mediálních institucí, nicméně s jedním společným jmenovatelem. Velmi nadějné bylo letos množství hraných snímků, včetně snímku vítězného, které tentokrát, na rozdíl od jiných ročníků, rozhodně vůči dokumentům nebyly v menšině,“ uvedl předseda poroty Vladimír Just.

Dětská porota složená ze žáků místních škol rozhodne o vítězi kategorie určené pro nejmenší publikum, v níž se objevily snímky Skobičiny, Kouzelník Žito, Pat a Mat: Zimní radovánky, O zakletém králi a odvážném Martinovi a Hodinářův učeň. Vítězný film obdrží ocenění Berounský medvídek.

Slavnostní udílení cen se uskuteční v sobotu 25. ledna v 19 hodin v Kulturním domě Plzeňka. Večer, který budou zájemci moci sledovat živě na ČT art, bude moderovat herec Martin Myšička. O hudební doprovod se tentokrát postará Petr Kroutil a jeho Original Vintage Orchestra. Předprodej vstupenek na ceremoniál startuje 11. ledna v Městském informačním centru Beroun, cena vstupného bude 250 Kč.

Ze seriálu Bez vědomí. Foto: archiv HBO Europe

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!