Filmový festival ÍRÁN:CI opět zavítá do Prahy, Brna a Bratislavy

Filmový festival ÍRÁN:CI opět zavítá do Prahy, Brna a Bratislavy 

Začátek nového roku bude v českých kinech jako každý rok patřit íránské kinematografii. Devátý ročník přehlídky ÍRÁN:CI odstartuje ve středu 15. ledna 2020 v pražském kině Světozor. Festival tentokrát nese podtitul Unikni!

Íránské filmy bude v příštím roce hostit od 15. do 19. ledna hlavní město, a to v kinech Světozor a Bio Oko, část programu také proběhne na půdě Univerzity Karlovy a v Prague Film School. Následně se festival přesune do Brna, kde se uskuteční od 20. do 22. ledna. Pak poputuje na Slovensko, konkrétně do Bratislavy a Košic.

Devátý ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI opět nabídne program složený z pečlivě vybraných titulů. Tato mezinárodně uznávaná umělecká díla přináší příběhy, které spojuje jedno téma: všichni jejich protagonisté se snaží uniknout za hranice světa zákazů a zdí, které je omezují. Klíčovým slovem devátého ročníku festivalu je nepochybně „vysvobození,“ nechal se slyšet jeho umělecký ředitel Kaveh Daneshmand.

Festival v roce 2020 nabídne okolo deseti íránských snímků ve třech kategoriích, mezi nimi třeba krátkometrážní film Fault Line či dokument A House For You. Porota, ale i samotní diváci budou opět udělovat ocenění. V loňském roce si cenu publika odneslo drama Drezura v režii Pooyi Badkoobeha, který zaujal i na německém Berlinale a čínském Shanghai IFF. Doprovodný program bude zahrnovat semináře, diskuze a další aktivity, které blíže představí íránskou kulturu.

Přehlídka ÍRÁN:CI vznikla před osmi lety. Každý rok rozšiřuje svůj program a snaží se českému a slovenskému publiku ukázat to nejlepší z íránského filmu.

Z filmu Sen s příchutí pelyňku, který festival uvedl na letošním warm upu. Foto: archiv ÍRÁN:CI

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!