Půjdem spolu do divadla. Osm tipů, kam v Praze na Vánoce do divadla s dětmi

Půjdem spolu do divadla. Osm tipů, kam v Praze na Vánoce do divadla s dětmi 

Mikuláš se letos jako každý rok vydal potěšit ty vzorné a poslušné a napravit ty zlobivější, a dárky rozhodně nešetřil. Spolu s čokoládou a bonbony nadělil všem malým dobrodruhům nabídku zažít něco nevšedního v období adventu a zahlédnout svátky z trochu jiného pohledu - pozvánku na osm divadelních zastávek, které před Vánoci a během svátků zažít.

Vánoce klasické

Jedno z nejklasičtějších vánočních vyprávění, Vánoční koleda Charlese Dickense, se nabídne pražskému malému divákovi hned v několika provedeních. Komu by se omrzela filmová taškařice Roberta Zemeckise doma u obrazovky, může vystoupit na první zastávce našeho vánočně divadelního putování. Příběh zapšklého skrblivého strýčka, kterému se zjeví v pořadí trojice duchů povolaná z onoho světa, aby přivedla starého samotáře k rozumu, se představí od 19. prosince (dále 20. a 21. 12.) v Divadle D21. Malým očím a uším převypráví Scroogovy příhody a v osmdesáti minutách nechá ochutnat, že zážitek divadelní je zkrátka nenapodobitelný. Těm, kterým by se prostředí zalíbilo, nabízí divadlo zajímavou příležitost, po celý rok vede totiž vlastní Dorosteneckou divizi. Dramatický kroužek v čele s Barborou Černochovou se orientuje na vnímání textu, učí, jak používat hlas a pracovat na dialogu s partnerem.

Vánoční koleda na starší šesti let čeká i na zastávce další - v průběhu se Ebenezer Scrooge, tentokrát coby pan Hamoun, bude učit původnímu smyslu svátků i v dramatizaci Víta Pokorného v Divadle AHA!

Tradiční scéna funguje v metropoli už od roku 1999, konkrétně na Praze 5 v Divadle Gong.

Pro mladší divácký vkus nabídne Divadlo AHA! ještě jedno pozastavení, představení Kvak a Žbluňk od jara až do Vánoc. Pan žabák a pan ropušák zjistí, že tím nejcennějším vánočním dárkem je přátelství, ať už lidské či obojživelné. A ke konci roku se tak trochu po lidském způsobu sejdou a vyzkouší si, jaké je to posezení pod stromečkem.

Vánoce z olova ulité

Mimo jiné jsou Vánoce i svátek plný obyčejů, zvyků a tradic. Celá rodina se schází a z vyprávění se dozvídáme, proč se lilo olovo, házelo střevícem nebo zkoumal jádřinec rozpůleného jablka. Kdo by rád zažil svátky v duchu tradice, ať zavítá do Divadla U hasičů na Římské ulici na Praze 2, v sousedství Vinohradského divadla. Právě tam je naše zastávka číslo čtyři.

V pátek, 20.12. budou diváci svědky, jak si Anděl páně zlámal sáně, dočteme se v programu “hasičů”. Folklorní soubor Rosénka navodí atmosféru dnes už pozapomenuté doby, kdy se na vsi pospolu veselili mladí i staří za zvuků cimbálové muziky. A protože pro každý region je specifický jiný tanec a už za našich babiček dovedly být některé taneční variace pěkně obtížné, popřejme pestrému souboru, aby andělovy sáně utrpěly jedinou zlomeninu večera. V souboru najdeme členy od tří do pětatřiceti let.

Bílé Vánoce

S počasím o svátcích si zatím meteorologická předpověď rady neví. Jedni tvrdí, že nás čeká advent plný závějí, jiní zase straší teplou frontou a svátky “na blátě”. Ať už jsme či nejsme příznivci bílého poprašku, pravdou zůstává, že bílá ladovská zima je zkrátka klasika.

Divadlo Minor se rozhodlo případným výkyvům počasí na svých prknech předejít a spolu se smělými polárníky z řad obecenstva se chystá vydat do krajiny ker a závějí - do vzdáleného Laponska.

Na páté zastávce našeho putování - představení Nanuk - vyzvedne návštěvníky starší pěti let eskymácký lovec Panouk. I když doma má o bílé Vánoce postaráno, i jeho trápí obtíže. Ztratil se mu totiž pes. Musí se tedy vydat svého čtyřnohého přítele hledat a zachránit a každá pomocná ruka přijde vhod. Katedra alternativního a loutkového divadla DAMU pořádá záchrannou misi počínaje 13.12. až do svátků.

Navíc si divadlo Minor připravilo i Vánoce, převyprávění tradiční vánoční legendy pro starší sedmi let. Od 20. 12. můžeme inscenaci navštívit až do druhého svátku vánočního.

Půjdem spolu do Betléma

Směr Betlém pokračujeme dál. Profesionální činohra pro děti a mládež, divadlo Minaret, pořádá Putování do Betléma denně od 15.12. až do 22.12., s výjimkou čtvrtka 19., kdy si odskočí zahrát do jihlavského divadla Na Kopečku.

Pohádka o síle křesťanských tradic, o cestě Marie a Josefa, kterého ztvárňuje režisér Luděk Jiřík, a narození Jezulátka, příchodu pastýřů a tří králů využívá přirozenosti a prostoty, přírodních materiálů a skromné atmosféry, aby nám připomněla, že advent je dobou radostného očekávání a vzájemné blízkosti, ne doba hysterického skupování dárků a soutěží o nejblyštivější vánoční stromek.

Betlémská hvězda povede kompas výpravy za zážitky i do další stanice, na Prahu 1 do divadla Bez zábradlí. Předškolní a mladší školní pasažéři a všichni ti, kteří vydrží osmdesátiminutové představení s přestávkou, se seznámí, jak se to vlastně v Betlémě seběhlo. Zváni jsou i rodiče, kteří si rádi osvěží české i světové vánoční písně ještě před Štědrým dnem. 22. 12. bude Betlémská hvězda k vidění hned třikrát - od 11, 13 a 15 hodin. Nezapomeňme, že každý divák potřebuje vlastní vstupenku!

Konečná, osmá stanice s očekávaným příjezdem 29.12. v 11 hodin se nachází na Praze 1 v divadle Image. Bude se tu hrát Jak se čmeláčci chystají na zimu. Ačkoli čmeláčci v zimě spí, čas od času se musí trochu protáhnout a zatopit si. Komu asi patří tajemné stopy kolem chaloupky? Spolu se čmeláčky, panem Babočkou, Kvapíkem, Cvrčkem a babičkou Čmelinkou zakončí rok 2019 divadelně všichni ti, kteří se, byť jen na Vánoce, nebojí být na okamžik dětmi.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

foto: Nanuk, Divadlo Minorfoto: Nanuk, Divadlo Minorfoto: Betlémská hvězda, Docela velké divadlo
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!