Animovaný film Sněžná mela nabízí jen zklamání s nezáživným příběhem a pochybnou animací

Animovaný film Sněžná mela nabízí jen zklamání s nezáživným příběhem a pochybnou animací 40%

Nová kanadská pohádka režiséra Aarona Woodleyho Sněžná mela vypráví příběh polárního lišáka Bleska, který sní o tom stát se arktickým kurýrem. Bohužel ale nesplňuje podmínky přijetí, protože je příliš malý a slabý. Jeho úsilí a snaha ho ale nakonec zavedou na scestí, kde začne jedna velká sněžná mela. Ačkoliv měl snímek bohatý rozpočet a kvalitní dabing, ani to nezachránilo jeho neoriginální příběh s jednou z nejhorších animací letošního roku.

Film nás hned na začátku zavede do fiktivní tundry města Taigasvillu, jenž je odříznuté od okolní civilizace. Zde žije i hlavní postava vyprávění Blesk (Jeremy Renner), mladý polární lišák, který má přirozený dar splynout s okolním prostředím. Lišákovi se ale jeho dar ani za mák nelíbí a radši by byl oblíbený jako tažní psi Duke (Michael Madsen), Dakota (Laurie Holden) a Dusty (Donny Falsetti). Tato hvězdná trojka je mezi obyvateli považována za celebrity, a to především proto, že působí v místní doručovací službě a dováží lidem potřebné zásoby pro přežití. 

Blesk vyrůstá a každý den cvičí, aby se mohl stát zaměstnancem v doručovací společnosti a později tažným psem. Místní šéfová Magda (Anjelica Huston) v něm ale nevidí žádný potenciál a tím mu podkopává sebevědomí. Aby dosáhl všech svých snů a také získal srdce své dětské lásky Jade (Heidi Klum), Blesk se rozhodne tajně doručit speciální balíček. Při tom však odkryje šílený plán zlověstného mrože (John Cleese), který by pro Taigasvill mohl znamenat zkázu.

Dnešní animované snímky jsou po technické stránce na velmi vysoké úrovni. Jejich tvůrci kousek po kousku tvoří každý centimetr animovaného světa a spolupracují na vytvoření nejmenších detailů charakterů postav, hudby č samotného příběhu. V připadě Sněžné mely tomu ale tak není. Snímek naopak působí ledabylým a odfláknutým dojmem. Jako by ho tvůrci vytvořli na základě prvního nápadu a už dál nepřemýšleli nad plynulostí či logikou děje.

Příběh opravdu místy nedává žadný smysl, a to hlavně z hlediska dialogů charakterů či poskládání děje. Do toho všeho se snaží prosáknout téma globálního oteplování, které se tam jenom tak objeví a potom zase zmizí. Žádné z témat a nápadů nejde nijak do hloubky a snímek se ani nesnaží pobavit, jak tomu bývá například u Pixarovek.

Navíc animák až příliš nápadně připomíná snímek Zootropolis, který měl u dětí i dospělých veliký úspěch. Blesk sní o tom, že se stane tažným psem, na což ovšem nemá předpoklady. Lišák přesto bojuje a jde si za svým snem. To je v podstatě příběh králičice Judy Hopkavé, s tím rozdílem, že Sněžná mela je jenom kopií toho animovaného trháku a ani vtipností či animací mu nesahá na paty.

Sněžná mela je neoriginální podívaná bez jakéhokoliv vtipu či většího smyslu. Přestože veliký rozpočet a skvělý dabing mohly z pohádky udělat povedený kousek pro děti, ledabylost tvůrců z něj naopak vytvořila animované zklamání, které můžete v klidu minout. 

Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: Sněžná mela

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!