Nechte se obklopit avantgardou na výstavě Devětsilu v Domě U Kamenného zvonu

Nechte se obklopit avantgardou na výstavě Devětsilu v Domě U Kamenného zvonu 

Od 11. prosince můžete v Domě U Kamenného zvonu navštívit historicky druhou výstavu uměleckého sdružení Devětsil, které fungovalo ve dvacátých letech minulého století. První výstava se odehrála přesně před třiatřiceti lety, v roce 1986.

Devětsil (oficiálně Umělecký svaz Devětsil, po roce 1925 Svaz moderní kultury Devětsil) vznikl v Praze v roce 1920 a fungoval přesně deset let, do roku 1930. Za tu dobu ze sdružení vzešli mnozí významní avantgardní umělci napříč všemi oblastmi umění — výtvarníci, fotografové, hudebníci, spisovatelé, herci i architekti. Skupinu spojovalo levicově a socialisticky orientované smýšlení.

Cílem bylo způsobit revoluci nejen ve společnosti, ale také v umělecké sféře — obrat od starého a nudného světa k novému, neprobádanému a modernímu. Umění by podle filozofie Devětsilu mělo být dostupné a srozumitelné všem a také pro všechny vznikat, nemělo by být pouze pro vyšší vrstvy. 

Umění je jen jedno, a toť poesie

Karel Teige, Malířství a poesie, 1923 

Ve dvou patrech výstavy najdete díla všech notoricky známých osobností Devětsilu – Toyen, Jindřicha Štyrského, Jaroslava Seifreta, Karla Teigeho, Vítězslava Nezvala nebo Josefa Šímy, ale také mnohých dalších. První patro je věnované umělecké tvorbě do roku 1925, druhé patro umělecké tvorbě do roku 1930, kdy se skupina rozpadla. 

Karel Teige, Pozdrav z cesty, 1923, koláž, papír, 33,1 x 23,5 cm, GHMP

Uvidíte zde nejen avantgardní obrazy, ale i poezii, knihy, fotografie, scénografické modely nebo reklamní plakáty a videa. Jinak řečeno, výstava kromě klasického výtvarného umění nabídne celistvý náhled devětsilské vizuality. Například i pro Děvětsil typické “obrazové básně” – propojení obrazu a textu, koláže obohacené o literární stránku.  

Josef Šíma, Krajina s trojúhelníkem (Krajina s obeliskem), 1930, tempera, plátno, 149 x 99 cm, GHMP


Za zmínku určitě stojí provokativní zrcadlo, které visí mezi obrazy a u kterého bylo napsáno “váš portrét, diváci” nebo Abeceda Vítězslava Nezvala. Dále zde najdete například obrazy Rýžové pole nebo Gobi od Toyen, Náměsíčná a V Mlze od Jindřicha Štyrského, Krajina s obeliskem od Josefa Šímy a netradičně si také můžete poslechnout čtení poezie Jaroslava Seiferta, konkrétně jeho Všecky krásy světa

Vítězslav Nezval, Abeceda, 1926, Muzeum umění Olomouc

Výstava probíhá až do 29. března 2020.

Foto: archiv GHMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Dům U Kamenného zvonu nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!