Přehlídka Scandi nabídne film o zakázané lásce i kontroverzní dokument o tloušťce

Přehlídka Scandi nabídne film o zakázané lásce i kontroverzní dokument o tloušťce 

S lednem přijde do kin v sedmnácti českých městech včetně Prahy přehlídka Scandi. Festival skandinávského filmu tentokrát nabídne šest premiér, které spojuje téma „žena na válečné stezce“. Pražskou část v Lucerně, Edison Filmhubu, Evaldu a Atlasu od 9. do 12. ledna zahájí dánské drama Srdcová královna.

Čtyři dny aktuální severské kinematografie budou ve znamení žen. Přehlídku odstartuje nový snímek Srdcová královna, který vypráví provokativní příběh o milostném vztahu starší ženy a jejího mladého nevlastního syna. Film, který režisérka May el-Toukhy úspěšně uvedla na festivalu v Sundance, kde si vysloužil cenu diváků, míří za Dánsko do příštích Oscarů.

Dalším kandidátem na cenu americké akademie, který bude k vidění na lednové přehlídce, je filmová adaptace románu Jít krást koně norského spisovatele Pera Pettersona, který česky vyšel roku 2003. Ve snímku se prolínají vzpomínky na čtyřicátá léta a současnost o padesát let později, kdy se zralý muž v myšlenkách vrací k dávné tragédii.

V programu šestého ročníku nebude chybět ani dánský dokument Pěkně tučná sebeláska, jenž pojednává o mladých plnoštíhlých ženách, které se nestydí za podobu svého těla, jímž většinová společnost opovrhuje. Film relativizuje pohled na konvenční krásu a podporuje optimistický postoj k vlastnímu vzhledu.

Premiérově festival uvede také historické drama z 20. let minulého století s názvem V Mariině ráji o podivné lásce mezi charismatickou kazatelkou Marií a její obdivovatelce Salome, která se snaží vymanit se z vlivu své velitelky. Největší justiční skandál v dějinách Švédska ve filmové podobě Dokonalý pacient je další letošní premiérou. Hlavním antihrdinou noir thrilleru je kanibalistický násilník odsouzený za osm vražd, jehož nevinu se snaží prokázat reportér.

Diváky dále čeká dánský snímek Vidíš měsíc, Danieli o fotoreportérovi zajatém teroristy z Islámského státu, finskou road movie Miami, islandskou Ženu na válečné stezce nebo norské drama Útěk z roku 2012.

Ze snímku Srdcová královna. Foto: archiv Scandi

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!