Za sportem, do kina i muzea. Tipy, kam uniknout vánočnímu shonu v Praze

Za sportem, do kina i muzea. Tipy, kam uniknout vánočnímu shonu v Praze 

Kam se vydat během adventního i svátečního období v Praze, abychom unikli nakupování dárků a nekonečným pohádkám v televizi? Přinášíme tipy na akce s volným nebo zlevněným vstupem, ať už na festival nejlepších filmů letošního roku nebo každoroční týden bezplatných sportovních aktivit.

Best Film Fest – 12. až 18. prosince

Kina Evald, Atlas, Lucerna a Mat každoročně v předvánočním období lákají na zvýhodněný vstup na projekce vybraných filmů daného roku. Letos se od čtvrtka 12. do středy 18. prosince můžete za 69 korun podívat například na válečný snímek Nabarvené ptáče, novou tarantinovku Tenkrát v Hollywoodu, allenovku Deštivý den v New Yorku, thriller Joker, hudební film Rocketman, tragikomedii Národní třída nebo remake Lvího krále.

Zvířátkové Vánoce – 14. prosinec

Dárky nemusíme dostávat jen my lidé, ale také zvířata v zookoutku v Malé Chuchli. Nadělit jim dobroty, hračky nebo třeba krmítko pro ptáky můžete v sobotu 14. prosince, kdy se návštěvníkům výjimečně otevřou brány do výběhů zdejších obyvatel. Otevřené budou vždy půl hodiny, během kterých bude možné nakrmit jeleny, daňky, divoká prasata, kozy a muflony. Ošetřovatelé vám o nich navíc prozradí různé zajímavosti.

Vánoce U Halánků – 14. prosinec

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur tradičně pořádá adventní akci Vánoce U Halánků, jež se tentokrát zaměří na starověký Egypt v souvislosti se současnou výstavou Na březích Nilu. V sobotu 14. prosince návštěvníky čeká komentovaná prohlídka této výstavy, která přibližuje každodenní život starých Egypťanů, i výtvarné dílny, kde si budou moci vyrobit vánoční přání nebo náramek s africkými motivy.

Z výstavy Na březích Nilu. Foto: archiv NM

Advent v obecním domě – 15. prosinec

Naladit se do sváteční atmosféry můžete v neděli 15. prosince odpoledne ve vysočanském obecním domě. Letos v tamější kavárně soubor Divadlo Pro Malý odehraje pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Stejně jako minule si zájemci budou moci vyzkoušet různé rukodělné techniky, vyrobit si dekorace či ozdobit perníčky nebo zajít na adventní jarmark Na Dvorečku, kde si budou moci dokoupit vánoční dárky. Chybět nebude ani vystoupení břišních tanečnic nebo zpívání koled u cimbálu.

Snížené vstupné do Národního technického muzea – 18. prosinec

U příležitosti osmého výročí úmrtí prezidenta Václava Havla nabídne Národní technické muzeum na Letné mimořádné vstupné 50 korun, které bude platit na stálé expozice i krátkodobé výstavy v hlavní budově vyjma prohlídky dolů. Těšit se můžete na výstavu Technika v diktaturách, Století se značkou Aero, Fenomén Jawa nebo Sláva amatérské fotografie.

Z výstavy Technika v diktaturách. Foto: archiv NTM

Koncert Rybovky – 20. a 25. prosinec

Ikonickou sváteční skladbu, Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby, si budete moci poslechnout na vícero místech, mimo jiné v chrámu Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zde vystoupí sbor složený ze dvou set dobrovolníků z řad profesionálních i amatérských hudebníků a zpěváků, kteří se na koncert přihlašují přes internet a poté absolvují zkoušky. Vinohradský kostel je bude hostit v pátek 20. prosince ve 20 hodin a poté ve středu 25. prosince od 16 hodin. Tipy na další koncerty Rybovky v Praze najdete zde.

Živý Betlém – 24. prosinec

Marie, Josef a Ježíšek doprovázení živými zvířátky se s vámi potkají během Štědrého dne v kočárovně Chvalského zámku. Na nádvoří budete mít možnost si společně se zpěvačkami a kapelou zazpívat koledy a jiné vánoční písně. Skauti dorazí s betlémských světlem, které si návštěvníci budou moci odnést domů. Odpoledne budou otevřeny zpoplatněné výstavy Jihočeské betlémy a Dřevo, dřívko, dřevíčko.

Týden sportu zdarma – 25. až 31. prosince

Únik od sledování pohádek v televizi a pojídání cukroví nabízejí v týdnu od Božího hodu do silvestra bezplatné sportovní aktivity v hlavním městě, na které se bude možné zaregistrovat od soboty 21. prosince. V pestrém seznamu nechybí bruslení na ledu, plavání, jóga, lezení na stěnu, spinning, beach volejbal, tenis, badminton nebo třeba bojová umění.

Novoroční videomapping – 1. leden

Namísto klasického ohňostroje letos nový rok v Praze přivítá videomapping, který se bude ve středu 1. ledna promítat na historickou budovu Národního muzea hned třikrát vždy po hodině, přičemž první projekce začne v 18.15 hodin. Vyprávět bude obrazový příběh o matce měst coby moderní metropoli přátelské k životu.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!