Beth Hart Praze opět ukázala, že hudba je pro ni tím nejpřirozenějším jazykem

Beth Hart Praze opět ukázala, že hudba je pro ni tím nejpřirozenějším jazykem 

V pátek 6. prosince zaplnil Forum Karlín blues. A ne jen tak ledajaký – byl to blues procítěný, pestrý, nádherný. Americká zpěvačka Beth Hart tam po roce přijela utvrdit české publikum v tom, že si se svým krásným hlasem dovede famózně hrát a pódium je pro ni to nejpřirozenější prostředí, kde může naplno vyjadřovat své bujné emoce.

Poprvé přijela do Česka už roku 2012. Od té doby si české publikum oblíbila natolik, že letos potřetí v předvánoční době zahrála ve Foru Karlín. Z jejího hlasu, který od začátku pátečního koncertu chválil Prahu i její české obecenstvo, šla slyšet upřímnost. Ta spolu s ryze americkou náturou vyúsťovala v silnou citovou zpověď, a to zdaleka ne jen v proslovech mezi písničkami. Hlavně v samotném hudebním projevu Beth Hart.

Od prostého výstupu samotné zpěvačky doprovázející se sama na klavír došlo na mnoho proměn. Brzy se k ní přidala i bluesová kapela se skvělým bubeníkem, kytaristou a baskytaristou. Ke konci večera došlo i na změněnou sestavu se španělkou a metličkami. Beth Hart se nebála ani samotná usednout doprostřed pódia a dvě písničky zahrát jen s doprovodem akustické baskytary, což není obvyklé. O to to bylo zajímavější, zejména když ukázala, že na nástroj dokáže hrát skvěle.

Skvěle ale pochopitelně Beth hlavně zpívá: dokáže zpívat jemně v různých polohách a snadno přejít do chrapláku nebo melismatického, typicky amerického popového zpěvu. Při tom všem jako by nic neměla naučené, ale šlo to přímo z ní a jejího prožitku z dané písně. Beth Hart jakoby zpívala celým tělem, tento dojem navozují i její emotivní pohyby. A zároveň jako by zpívala i celou duší, vždyť o písních i velmi procítěně mluví a přemýšlí.

Občas usedla k pianu, občas na schodek pod podiem. Už po dvou počátečních písničkách dokonce využila výhody bezdrátového mikrofonu a prošla skoro celým přízemím sálu mezi diváky. Ti ji objímali, podávali ruce a ona nadšeně opětovávala. Nakonec dostala i dvě květiny a s dojetím opakovala své „thank you“. Prahu má podle všeho moc ráda, loni si prý užila i vánoční trhy.

Hudba jako by zkrátka pro Beth Hart byla opravdu tou nejpřirozenější řečí. Vyznává se v ní z rodinných problémů, třeba ve skladbě Tell Her You Belong To Me, z radosti z vyléčeného alkoholismu i z lásky k Bohu. Ve všech písních se naprosto oddává blues, improvizuje s hlasem, užívá si okamžiku. A diváci s ní – naplněné Forum Karlín jásalo i při zcela nových kouscích jako War In My Mind, titulní písni z posledního alba.

Je tedy skvělou zprávou, že se sedmačtyřicetiletá zpěvačka vrátí do Prahy zas za rok - 23. 10. 2020 vystoupí tentokrát v O2 universu. Protože taková čirá radost z hudby, která sama o sobě až tak veselá na první poslech nemusí lidskému uchu připadat, je nakažlivá.

Foto: Jerry B

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Forum Karlín nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Forum Karlín

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!