Bohemian Taboo Stories. O sexuální a erotické svobodě beze studu, ale s respektem

Bohemian Taboo Stories. O sexuální a erotické svobodě beze studu, ale s respektem90%

Legalizace potratů a plánovaného rodičovství jsme dosáhli, rekreační sex provozujeme, co dál? O tom, že má oblast sexuality a umělecké erotiky v Česku před sebou ještě dalekou, ale nadějnou cestu, vypovídá nedávno vydaná, rozsáhlá kolektivní publikace Bohemian Taboo Stories.

Ve velmi podnětné předmluvě se kunsthistorik a pedagog Otto M. Urban zamýšlí nad historickými cenzurními zásahy proti explicitnímu vyjádření sexuality v umění, které srovnává se současnou situací. Ačkoli už v knihovnách můžeme bez hrozící sankce najít díla kdysi zavrhovaných autorů, k úplné svobodě nám v tomto směru zbývá ještě trnitá cesta.

Na internetu sice dohledáme lacinou komerční pornografii po několika kliknutích, zobrazením krásy lidského těla, které bylo ve výtvarném umění běžné již před staletími, se dnes nepochopitelně pohrdá. Aneb jak Urban citoval belgického výtvarníka Féliciena Ropse, „skutečně oplzlí jsou pouze cudní lidé“.

Z kapitoly Rozkoš bez rizika: Divadlo plné prostitutek. Ilustrace: Martina Kurková Nožičková, archiv Bohemian Taboo

Kniha, jejíž vydání se vztahuje ke kulatému výročí sametové revoluce, předkládá na velkorysém prostoru téměř tří set padesáti stran osobní výpovědi dvacítky českých osobností, jejichž pracovní či volnočasové aktivity mají co do činění se se sexualitou a erotikou.

Jde o dva páry a jednotlivce, kteří se rozhodli svůj zájem přetavit v něco užitečného – ať už je to příběh vzniku Prague Pride bojujícího za práva LGBT+ jedinců, okolnosti založení spolku Konsent osvětlujícím sexuální obtěžování a násilí nebo sdružení Rozkoš bez rizika, které se přes dvě dekády věnuje prevenci a léčbě sexuálně přenosných chorob. Ze zcela jiného soudku je třeba kapitola o orgasmických portrétech fotografa Petra Jedináka nebo o Divadle F. X. Kalby, které uvedlo mimo jiné hru Přísně tajné: Hrubá nemravnost.

Z kapitoly Laboratoř evoluční sexuologie a psychopatologie: Místo, kde dokáží změřit vaši touhu. Foto: Henryk Mrejzek, archiv Bohemian Taboo

Příběhy nejsou přímo o samotných činnostech vypravěčů, které jsou vždy stručně popsány v úvodu, ale vesměs o cestě, která je k oblasti erotiky či zkoumání sexuality přivedla. Některé zpovědi jsou zahalené do mlžného oparu s jistou dávkou fabulace, jiné jsou syrově upřímné – takto šel s kůží na trh mimo jiné samotný iniciátor založení společnosti Bohemian Taboo Michal Rejzek vystupující pod pseudonymem Henryk Mrejzek.

Všechny spojuje čtenářsky velmi přístupný a poutavý styl psaní, od něhož se těžko odlepuje zrak. Místy však bijí do očí občasné pravopisné chyby, které narušují jinak příznivý dojem z velkolepé výpravné publikace plné znamenitých fotografií a úchvatných doprovodných ilustrací.

Z kapitoly Freya: Bezmoc učitelem. Ilustrace: Myokard, archiv Bohemian Taboo

Kniha má být první vlaštovkou v sérii projektů a aktivit organizovaných společností Bohemian Taboo, která v budoucnu chystá vybudovat tematickou platformu, v níž se bude snoubit vzdělávací, estetická i zábavní funkce. Rozhovor s jejím spoluzakladatelem Michalem Rejzkem si můžete přečíst zde.

Foto: archiv Bohemian Taboo

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!