Miro Žbirka na to i po čtyřiceti letech na scéně má. Obstál i vedle Beatles

Miro Žbirka na to i po čtyřiceti letech na scéně má. Obstál i vedle Beatles90%

Velkolepý koncert v pražské O2 areně na oslavu čtyřiceti let na scéně se Miru Žbirkovi povedl. Zvolil příjemnou kombinaci prověřených hitů, novinek i coverů. Další zpestření přišlo s hosty – na podiu se vystřídalo mnoho zpěvaček i muzikanti z Anglie.

Při příchodu do O2 areny si divák v úterý večer mohl připadat spíš jako na koncertu Paula McCartneyho, i když to by byl sál asi přece jen plnější. Z reproduktorů hrál záznam jednoho z jeho koncertů plný hitů od Beatles. Až dvacet minut po osmé se konečně setmělo a moc hezky udělaná slideshow uvedla hlavní hvězdu večera s narážkou na jeho působení v Praze, Bratislavě i Londýně.

Dá se říct, že „Meky“ vsázel po většinu koncertu na jistotu. Hlavně zpočátku vskutku hit střídal hit – do osmdesátých let a Mirovy vrcholné kariéry diváky přenesly Možno sa ti zdá i směska V slepých uličkách, Katrin a Prvá. Na novější kousky přišlo až později a Miro si jich dovolil jen menšinu z celkového dvouhodinového koncertu.

Žbirkovy písně můžou působit vedle sebe docela stejnorodým dojmem – má svůj nezaměnitelný styl skladeb i zpěvu. Tento fakt na koncertu vyspravila pestrost, kterou mu dodali zejména různí hosté. Vedle Mira se vystřídalo hned pět zpěvaček. Nejkrásnější a zároveň nejdojemnější projev nejen pěvecký, ale i klavírní předvedla nevidomá Rachel Skleničková. Skvěle zněl i hlas skotské zpěvačky Eddi Reader, která se Žbirkou zazpívala novou píseň z Double Alba natáčeného v Abbey Road, Take Me Home.

Tím ale seznam hostů nekončí, v druhé půlce doprovodnou kapelu vystřídali muzikanti přímo z Londýna. Většina z nich má za sebou i koncertování po boku Žbirkova velkého vzoru, Paula McCartneyho. Ti s ním nahrávali již zmíněné Double Album a přijeli teď i do Prahy. Jejich suverénní vystoupení zahrnovalo hned tři covery od Beatles. Hlas producenta a hudebníka Roba CasseCan’t Buy Me Love a dalších měl grády, s přidanou Hey Jude ale vlastně těch Beatles bylo pro diváka, který jde na Žbirku, až moc.

Hezky mezi beatlesovské vypalovačky zapadla třeba Žbirkova nová Každý chce byť naj. Hosté z Anglie a Ameriky ho doprovodili i v hitovce 22 dní, ve které usedl za bicí fotbalista Petr Čech. O pestrost tedy nouze nebyla. A příjemně překvapil i hlas Mira Žbirky – i po dlouhé cestě si ho udržuje v dobré kondici, jde poznat, že na něm pracuje, a přitom je přirozený. Lépe mu pochopitelně sedly novější skladby. V těch starších občas hlas mírně ztrácel na stabilitě, stejně jako v Hey Jude, kterou ale zvládl zazpívat v originále.

Koncert utekl jako voda, krátké písničky následovaly jedna po druhé a šlo vidět, že si vystoupení na velkém podiu užívají i hudebníci. Je jen škoda, že Miro Žbirka nepopustil uzdu novým skladbám a většinu koncertu zaplnily časem ověřené kousky. Celkem se jemu i jeho zajímavým hostům ale povedlo tisícové publikum nadchnout a rozhodně uspokojit.

 

Foto: Tomáš Martinek

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

O2 arena nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: O2 arena

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!