Vzhůru do vesmíru s NASA. V Praze se po Vánocích otevře výstava Cosmos Discovery

Vzhůru do vesmíru s NASA. V Praze se po Vánocích otevře výstava Cosmos Discovery 

Výstaviště v pražských Holešovicích bude od pátku 27. prosince hostit putovní výstavu Cosmos Discovery, která mapuje historii pilotovaných letů do vesmíru od počátků až po současné a plánované mise. Mezi stovkami amerických a ruských exponátů nebudou chybět originální skafandry či modely kosmických lodí, raketoplánů a raket.

Rozsáhlá výstava, která na konci prosince doputuje do hlavního města, představí více než dvě stě unikátních exponátů přibližujících kosmonautiku pro fanoušky i odborníky. Návštěvníci spatří kokpit raketoplánu, návratovou kabinu kosmických lodí nebo třeba umělé družice. Z vybavení astronautů budou k vidění původní skafandry, helmy, rukavice nebo třeba ukázky jejich jídla, které přibližují náročné podmínky pro člověka ve vesmíru.

Kvůli utajení technologií nesměly být některé vystavované předměty dlouho ukázány veřejnosti. Z nich návštěvníci spatří mimo jiné originální trysku americké Saturn V a také obrovský model této rakety či reálnou část řídicího střediska v Houstonu s dvěma původními kontrolními pulty, které sloužily k řízení letů v programech Gemini a Apollo.

Interaktivní expozice návštěvníky zavede do orbitální stanice MIR, která navozuje stav beztíže, do kokpitu raketoplánu Columbia či ruské lodi Sojuz, nahlédnout budou moci i do měsíčního vozidla Lunar rover nebo kapitánského modulu Apollo. V Cosmocampu si vyzkoušejí nároční výcvik astronautů i nejnovější 3D technologie.

Výstava neopomene ani aktuální a plánované mise na Měsíc s cílem jeho kolonizace či na Mars, na který by v budoucnu také mohl vstoupit člověk.

U vstupu každý obdrží audioprůvodce, který ho zábavnou formou provede výstavou. Nejmenší si budou moci projít dobrodružnou stezku s dětskou verzí audioguide.

Na výstavě bude k vidění měsíční vozidlo Lunar rover. Foto: archiv JVS Group

Expozici připravilo muzeum Cosmosphere ve spolupráci s americkou agenturou NASA. Časové vstupenky na výstavu, která potrvá do konce dubna 2020, jsou již v předprodeji v ceně od 190 do 800 korun.

Foto: archiv JVS Group

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!