Mrazivá novinka Chůva nebo prozaický debut Vratislava Kadlece. Přinášíme prosincové knižní novinky

Mrazivá novinka Chůva nebo prozaický debut Vratislava Kadlece. Přinášíme prosincové knižní novinky 

Prosinec je měsícem, který bývá, co se nově vycházejících knih týče, měsícem nejchudším. I přesto jsme pro vás připravili výběr toho nejlepšího, co se v prosinci na pultech knihkupectví objeví.

Ofélie a její sestry s podtitulem Motiv utonulé dívky v evropské poezii - Radek Malý

Kniha Ofélie a její sestry je výsledkem několikaletého odborného zájmu Radka Malého o tento motiv a jeho zobrazení v evropské literatuře. „Krásná utonulá“ nabývá několika základních podob: vedle mnohočetného uměleckého zpracování postavy samotné Ofélie ze Shakespearova dramatu Hamlet jde o postavu takzvané Neznámé ze Seiny, jíž ve své básnické skladbě vzdal hold Vítězslav Nezval. Vrchol kultu utonulé dívky autor spatřuje v poezii německého expresionismu, avšak vypovídá i o fascinaci českých básníků tímto motivem.

Jsme všichni sněhové vločky - Holly Bourne

Na Olivii je toho hodně, má pocit, že se každou chvíli zhroutí. Nejraději by nic neřešila, zároveň ale cítí, že potřebuje pomoc. Přijme proto pozvání na trochu zvláštní letní tábor, kde by se měla dát psychicky do pořádku. Jenže jen co si na táboře Reset zvykne, začne jí to vrtat hlavou. Možná že „opravit“ nepotřebuje ona a její kamarádi, ale celý náš podělaný svět? A tak vymyslí plán. Průlomová, brutálně upřímná kniha o duševním zdraví, přátelství a o tom, jak z tohohle šíleného světa udělat laskavější místo, je zajímavým dílem britské spisovatelky Holly Bourne.

Chůva - Gilly Macmillanová

Malá Jo zbožňuje chůvu Hannah víc než svoji matku, a tak když jedné noci Hannah beze stopy zmizí, holčička je naprosto zničená. O třicet let později se Jo vrací do rodičovského domu a je nucena čelit svému složitému vztahu s matkou. Jenže když jsou v jezeře na jejich pozemku objeveny lidské ostatky, Jo začne pochybovat o všem, o čem byla až dosud přesvědčená. Zoufale se snaží doplnit mezery ve svých nejasných vzpomínkách. Nezbývá jí než přijít na to, co byla její chůva zač a proč zmizela. A především se musí rozhodnout, zda může věřit své matce věřit.

Hranice lesa – Vratislav Kadlec

Prozaický debut Vratislava Kadlece nabízí sedmnáct povídek, které ohmatávají různé podoby hranic, nejasné prahy v nás i kolem nás a životní mezníky, po jejichž překročení není návratu. Postavy povídek se často ocitají v neveselých situacích, vyprávění však nechybí humor a za slovy tu a tam cítíme poťouchlý úsměšek vypravěče.

Svobodné ženy, svobodní muži – Camille Paglia

Provokativní, kritická, kontroverzní – to jsou adjektiva v poslední době nejčastěji spojovaná s Camille Pagliovou, přední americkou kritičkou, jež je někdy vnímána jako nástupkyně Susan Sontagové. Kniha Svobodné ženy, svobodní muži je vztažena k tématům a problémům dnešního světa. Pagliová zde dostává své pověsti kritické myslitelky, jež vyhledává kontroverze, chce provokovat, a především neuznává žádné modly – ať už v oblasti umění, kritiky nebo lidských práv. Její provokativní osten míří především proti dvěma terčům: feminismu v podobě, do jaké se vyvinul zejména v posledních několika letech, a situaci na anglosaských univerzitách, zejména omezování svobody projevu.

Osianův cestovní kotlík aneb s Kelty nejsou žerty

Chcete vědět, jak to bylo doopravdy se Smolíčkem a proč to dítě bydlelo uprostřed lesa s nějakým jelenem? Zajímá vás, kolika let se dožívají skřítkové měňavci ze Železných hor, nebo z jakého důvodu se o nejvýznamnější vykopávce z doby železné nikdy nepsalo v žádných novinách, ba dokonce ani v Blesku? Tohle všechno a taky mnoho jiného, třeba o Keltech a králi Marabudovi a taky o jednom klukovi ze současného městečka Bojanov, se čtenáři dočtou v nové knize Světlany Glaserové. Honzík Hrnčíř nosí hodinky s Harrym Potterem, má rád fantasy knížky a baví ho prohlížet si encyklopedie. Ale do té doby, než navštíví o prázdninách keltský skanzen, ho nenapadne, že se sám stane hrdinou úžasného příběhu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!