Životopisná kniha o malířce bolesti doplněná fascinujícími ilustracemi

Životopisná kniha o malířce bolesti doplněná fascinujícími ilustracemi90%

Věhlasné jméno Fridy Kahlo je i laikům nevěnujícím se umění velmi dobře známé. Tato osobitá malířka, tvořící díla ve stylu magického realismu spolu s prvky surrealismu a lidového mexického umění, se vepsala svým složitým a útrpným životem do mysli snad všech. Frida prostřednictvím obrazů sdělovala světu své myšlenky, ať už byly šťastné či trýznivé.

Originální, dojemné, bizarní

Mexická malířka Frida Kahlo malovala obrazy inspirované primitivismem, surrealismem, symbolismem a domorodou kulturou. Naivní umění se prolínalo s prvky lidového mexického umění, které dokázala Frida tak smyslně perfektním způsobem zachytit. Její obrazy představovaly symboly vnitřní síly a nezlomnosti. Snové výjevy se střídaly se syrovou realitou. Smutek a hořkost vyplouvala na povrch a pohlcovala ji samotnou.

Častým námětem jejích děl byla ona sama. Její tvorba zahrnuje především autoportréty, malovala sebe ve všech podobách v různých časových úsecích svého života. 

Trpící bohémka

Ilustrovaný životopis autorky Maríi Hesseové přibližuje strastiplný život jedné z nejuznávanějších umělkyň všech dob. Frida Kahlo, celým jménem Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, stejně jako mnoho dalších surrealistických umělců, podporovala komunismus a některé jeho typické prvky zakomponovala i do svých děl. Nespoutaná Kahlo trpěla již odmalička a v průběhu jejího života ji postihlo mnoho tragédií. Její životní traumata zasahovala do tvorby obrazů, znázorňovala své utrpení a nepřízně osudu i nešťastnou lásku s manželem Diegem Riverou. Toho si vzala dokonce dvakrát, ale manželství nebylo ideální. Oba si dokázali užívat života a hojně střídali partnery a partnerky. Jméno Fridy je velmi často skloňované a její postava jako prvek hojně užívaná.

Prapodivný svět

Jak Frida ve skutečnosti žila a vnímala svět kolem sebe? Jak se vyrovnávala s těžkými zkouškami, který jí život přichystal a jimiž si musela projít? Autorka tohoto výjimečného a ojedinělého životopisu María Hesseová vykreslila slavnou mexickou malířku jiným způsobem, než je zvykem. V knize jde především o pocity, emoce, touhu, vášeň a tajné hluboko ukryté pohnutky. Kdo byla Frida a jaká se snažila být.

Kniha je krásným zpracováním Fridina života, které doprovází netradiční barevné kresby. V průběhu čtení se zdá, že příběh vypráví Frida sama. Její bolavá duše promlouvá ke čtenářům prostřednictvím zápisů, které připomínají svou linií deník. Kniha představuje odhalenou pravdu o životě této malířky, jejím pohnutém životě plném utrpení a neštěstí. Dokládá její intelekt, extravagantnost a nezkrotnost, pro kterou byla a je Frida známá.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Životopisná kniha o malířce bolesti doplněná fascinujícími ilustracemi
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!