Divoká romantika ve Švandově divadle. Na Větrné hůrce stojí na hereckých výkonech

Divoká romantika ve Švandově divadle. Na Větrné hůrce stojí na hereckých výkonech 70%

Druhou premiérou režiséra Martina Františáka jakožto nového uměleckého šéfa Švandova divadla se po inscenaci Hadry, kosti, kůže stala adaptace slavného románu Na Větrné hůrce. Jedno z nejslavnějších děl anglické literatury se označuje jako kombinace milostného románu a gotického hororu. Františákova inscenace stojí na výborných hereckých výkonech celého souboru a také na temné atmosféře plné tragických vztahů a divokých citů.

Milostný román, psychologické drama i gotický horor. Všemi přízvisky se označuje jedno z nejslavnějších děl anglické literatury, román Na Větrné hůrce Emily Brontë. Napínavý příběh o lásce a nenávisti, uváděný také pod názvem Bouřlivé výšiny, je jediným autorčiným románem a vypráví o nešťastné lásce sirotka Heathcliffa a Kateřiny, jejíž otec se osamělého chlapce ujme.

Švandovo divadlo uvedlo román v dramatizaci Marie Novákové a v režii Martina Františáka, který se letos stal novým uměleckým šéfem souboru. Adaptace věrně sleduje příběhy hlavních hrdinů – rodiny Earnshawových, lásky Heathcliffa a Kateřiny a v druhé polovině nástup druhé generace, tedy Kateřiny Lintonové a jejího bratrance Haretona.

Na Větrné hůrce, foto: Jakub Jíra

Scéna Marka Cpina je rozdělena na dva oddělené prostory představující dva oddělené světy. Byt uprostřed jeviště upomíná na svět svázaný pravidly, kde se dívka musí rozumně vdát, a okolí domu plné neuspořádaných větviček, v němž by Kateřina mohla milovat divokého Heathcliffa bez odsouzení okolí. Funkční prostředí výborně napomáhá k vytvoření napínavé a tíživé atmosféry, skvěle pracují právě zmíněné větve, do nichž se postavy často zaplétají a kterým lze jen těžko uniknout.

Inscenace stojí na hereckých výkonech. Nutno podotknout, že obsazení je celkově výborné a vyrovnané. Exceluje především charismatická Marie Štípková jako živočišná Kateřina, která dlouho bojuje proti svazujícím pravidlům společnosti, jímž nakonec podlehne. Vynikající je také nováček souboru Jan Grundman jako Heathcliff nebo Denisa Barešová v roli Kateřiny Lintonové.

Na Větrné hůrce, foto: Jakub Jíra

Přestože se podařilo navodit atmosféru divoké romantiky, inspirované větrem prohánějícím se po krajině, tíhu tragiky a vážnosti se Františákovi nedaří odlehčit, a inscenace tak chvílemi ztrácí tempo. Výsledek tak působí těžce a natahovaně, přestože je plný silných momentů a skvělých hereckých výkonů.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Švandovo divadlo nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!