Menší výstavy v adventní Praze: švédský design, obrazy inspirované Twin Peaks i vzpomínky na samet

Menší výstavy v adventní Praze: švédský design, obrazy inspirované Twin Peaks i vzpomínky na samet 

V předvánočním shonu je nezbytné se na chvíli zastavit a místo nakupování dárků nebo pečení cukroví si třeba zajít na výstavu. V pražských galeriích během adventu najdete tajemné obrazy Jiřího Hauschky, díla reflektující události roku 1989 nebo ukázky švédského designu, umění a fotografie.

Objev Švédsko – do 15. prosince

Švédsko není jen IKEA. Přijďte do Galerie Českých center objevit trochu jiný skandinávský bytový design, než jaký známe z obchodního řetězce. Výstava, která bude otevřená do poloviny prosince, představí na konkrétních výrobcích slavná jména jako Julia Bristulf, Ernst Kirchsteiger nebo podniky Scandium, FORMgatan či Globenlichting. Mezi umělci jsou zastoupeni třeba grafik Gabriel Wentz nebo malíř Richard Andersson. Vstup je zdarma.

Sametové vzpomínky – do 19. prosince

K připomínkovým akcím listopadových událostí roku 1989 se připojuje Novoměstská radnice v Praze. Zdejší výstava konfrontuje díla dětí a studentů uměleckých škol, která reflektují sametovou revoluci, a práce výtvarníků, kteří dobu před třemi dekádami sami zažili – ve své tvorbě přibližují i svůj pohled na společenský a ekonomický vývoj naší země.

Salon české fotografie – od 3. prosince

Do Topičova salonu se po pilotním ročníku vrací nezávislá výstava fotografů, která letos nese téma „lidé a život“. V komorních prostorách spolu budou vést pomyslný dialog autor street fotografií František Dostál, dokumentátor letců RAF Ladislav Sitenský, jenž představí své rané snímky z rodné Prahy, tvůrkyně fashion fotografií Petra Skoupilová nebo třeba Alena Vykulilová, která nabídne intimní pohled do dětských nemocničních oddělení. Vstup je zdarma.

Petra Skoupilová, model návrhářky Jaroslavy Procházkové, 1983. Foto: archiv petraskoupilova.com

Ester Geislerová & Milan Mazúr: Reenactment – od 7. prosince

Známá umělkyně a herečka Ester Geislerová a slovenský finalista Ceny Oskára Čepana Milana Mazúra opět spojili síly a vytvořili svůj druhý společný projekt, který navazuje na loňskou Tekutou lásku. Tentokrát se zaměřili na sociální stereotypy či environmentální uvažování a pokusili se o kritický postoj ke zkoumanému tématu. Jejich výsledná instalace bude brzy k vidění v galerii Experimentálního prostoru NoD.

Projekt Reenactment. Foto: archiv NoD

Jiří Hauschka – Sovy nejsou tím, čím se zdají být – do konce ledna 2020

Název výstavy, kterou hostí Art & Event Gallery Černá labuť, odkazuje k fenomenálnímu seriálu Twin Peaks režiséra Davida Lynche, v němž nudu ospalého amerického města naruší mrtvola nezletilé dívky. Do podobné divočiny zve šumperský malíř Jiří Hauschka, který se svým stylem obrací k výtvarnému umění přelomu 19. a 20. století, kdy hrály prim barvy a symbolické konotace. Prohlédnout si jeho obrazy můžete o víkendu v odpoledních hodinách, případně i ve všední dny po předchozí telefonické domluvě.

Jiří Hauschka, Kino, 2017. Foto: archiv Art & Event Gallery Černá labuť

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!