Grandiózní taneční party v režii Parov Stelar rozpálila holešovickou halu

Grandiózní taneční party v režii Parov Stelar rozpálila holešovickou halu90%

Do pražské Tipsport Areny se po roce a půl vrátilo rakouské uskupení v čele s dýdžejem Parov Stelar. Bujará nálada hudebníků se v pátek večer přenesla i na téměř smyslů zbavené publikum, které se dočkalo hodinu a půl dlouhé party plné svižných tanečních melodií i chytlavého electroswingu.

Rodák z Lince a čerstvý pětačtyřicátník Marcus Füreder, známější pod pseudonymem Parov Stelar, se na klubové scéně pohybuje od poloviny devadesátých let. Vlastní dráhu odstartoval v roce 2004 vydáním EP KissKiss.

Většího věhlasu nabyl až coby jeden z průkopníků electroswingu, tedy stylu, který kombinuje ikonický žánr třicátých let s prvky současné elektroniky. Proslavil se i spoluprací s interprety jako Lanou Del Rey, Bryanem Ferrym nebo Lady Gaga.

Lee Anduze. Foto: Adam Skalník

DJ do české metropole dorazil s pětičlennou kapelou a dvěma vokalisty – po boku Leeho Anduze se představila Elena Karafizi, která letos na jaře nahradila dlouholetou zpěvačku Cleo Panther. A výměna nejvýraznějšího člena týmu formaci rozhodně neuškodila. Charismatická, i když místy lehce teatrální zpěvačka oslnila publikum nejen svými neskrývanými vnady, ale i moldavským temperamentem a dobře položeným hlasem.

Zpěv však pro skupinu není to nejpodstatnější a ve vydaných singlech se oproti živým vystoupením zpravidla neobjevuje. Koncert byl výtečným zážitkem jednak díky pečlivě vymyšlené vizuální stránce, hlavní roli ale hrálo jedinečné samplování, jež je pro Parov Stelar příznačné.

Elena Karafizi s dýdžejem Parov Stelar. Foto: Adam Skalník

Ačkoli se projekt do širšího povědomí dostal díky electroswingu, charakteristického mimo jiné pro songy All Night, Clap Your Hands nebo Catgroove, které muzikanti zařadili do pátečního repertoáru, nikdy neusínal na vavřínech a v nedávné tvorbě se obrací spíše k taneční hudbě a house. Kromě několika singlů z desky The Burning Spider z roku 2017 odehráli i titulní eponymní skladbu z EP Voodoo Sonic, které vyšlo teprve před dvěma týdny.

Mezi několika přídavky se objevily i swingové variace na hit SexyBack Justina Timberlakea z roku 2006 nebo na starší, přesto nestárnoucí píseň Sweet Dreams (Are Made Of This) od Eurythmics. Velkolepý večer ukončil Libella Swing a navrch dodaný Grandpa’s Groove.  

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!