Lidé i zvířata jsou pryč. Ve Farm Fatale zachraňují život na Zemi slamění strašáci

Lidé i zvířata jsou pryč. Ve Farm Fatale zachraňují život na Zemi slamění strašáci 90%

Jak vypadá postapokalyptický svět, v němž nežijí lidé ani zvířata a o jehož záchranu se pokouší jen pětice slaměných strašáků? Odpověď přináší inscenace Farm Fatale plná chytrého humoru, bizarnosti i smutné pravdy.

Francouzský divadelní mág Philippe Quesne se spojil se souborem München Kammerspiele, aby na divadelních prknech stvořil imaginární svět, v němž žije jen několik polních strašáků. Je to svět bez lidí a bez zvuků přírody, které zmizely spolu se zvířaty a plodinami sloužícími jako jejich potrava. Strašáci to ale nevzdávají a jsou nesmírně vynalézaví. V jakémsi postapokalyptickém prostoru vysílají vlastní rádio a snaží se o vytvoření lepšího světa.

Farm Fatale je vysoce stylizovanou a svižnou inscenací. Jedná se o skutečně vizuálně neobvyklý zážitek, v němž Quesne spojuje divadlo s výtvarným uměním, čímž vzniká působivá koláž obrazů a poselství. Pětice herců předvádí v kostýmech od Nory Stocker skvělé herecké výkony. Bez trapného groteskního přístupu se zhostili svých rolí posledních nadějí této planety. A svou misi berou nesmírně vážně.

Inscenace Farm Fatale se může zdát na první pohled zábavným až bizarním představením. Ve skutečnosti reflektuje prudce aktuální témata lidské bezohlednosti k přírodě. Diváka přivádí do světa, k němuž populace střemhlav míří. Možná v něm nebudou žít místo lidí kuriózní strašáci, určitě bude mít ale neblahý vliv na zvířata i přírodu. A možná pak už nezbude ani ta poslední včela, s níž je zapotřebí udělat rozhlasové interview, než zmizí i ona.

Farm Fatale nastavuje zrcadlo dnešní společnosti. Lidskost slaměných strašáků je až dojemná. Stejně jako jejich touha vybudovat nový život. Život, který nebude plundrovat Zem, nebude používat pesticidy a jiné chemikálie a nezavede sám sebe k zániku. Člověk má pocit, že je tohle malé společenství tak nějak opravdovější a upřímnější než dnešní demokratické společnosti. A to je myšlenka, kterou si divák v sobě ponese ještě dlouho po závěrečném potlesku.

Inscenaci Farm Fatale uvedl v prostorách DOX+ Pražský divadelní festival německého jazyka, a to v úterý 26. a ve středu 27. listopadu. V roli pětice strašáků vystoupili Leo Gobin, Stefan Merki, Damian Rebgetz, Julia Riedler a Gaëtan Vour'h.

Foto: Martin Argyroglo

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Lidé i zvířata jsou pryč. Ve Farm Fatale zachraňují život na Zemi slamění strašáci Lidé i zvířata jsou pryč. Ve Farm Fatale zachraňují život na Zemi slamění strašáci Lidé i zvířata jsou pryč. Ve Farm Fatale zachraňují život na Zemi slamění strašáci
 

Mohlo by se ti líbit...

Centrum Dox nabízí i další akce

Místo konání: Centrum Dox

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!