Svět v šerosvitu Jakuba Schikanedera

Svět v šerosvitu Jakuba Schikanedera 

Jedinečnou možnost zhlédnout doposud veřejně nevystavovaná díla Jakuba Schikanedera máte od čtvrtka ve výstavní a aukční síni Adolf Loos Apartement and Gallery v budově pražského Mánesu. Výstavu s názvem Jakub Schikaneder: Mistr nálad a melancholické poezie se galerie rozhodla uspořádat k 95. výročí úmrtí autora.

Jakub Schikaneder žil na přelomu 19. a 20. století a je proslulý melancholickými obrazy tmavých pražských uliček a rozlehlých nostalgických krajin. Pozdější malby většinou zachycují pobřeží severoněmeckého ostrova Helgoland, který ke konci svého života každé léto pravidelně navštěvoval.

Kromě melancholie z obrazů čiší pro Schikanedera typická citovost a poetika. Dalším poznávacím znamením autorových maleb je taktéž práce se světlem – často zobrazují například zapadající slunce, měsíční svit nebo světlo pouličních lamp – a zobrazování horizontu. Zajímavé je také pozorování barevné škály děl nebo i honosných rámů, které k takto laděným obrazům neodmyslitelně patří.  

Kontemplace. Foto: archiv Adolf Loos Apartment and Gallery

Bezpochyby nejvýznamnějším a klíčovým obrazem ze šestnácti vystavovaných olejomaleb je Kontemplace (Mnich na mořském břehu) z roku 1893 vyjadřující propojení člověka s Bohem. Před umístěním v galerii byl (prý) obraz vystaven nad manželskou postelí, což je obdivuhodné, a to nejen vzhledem k jeho rozměrům (115 x 215 cm). Další poprvé veřejně vystavované obrazy jsou například Poutník nebo Zimní květ. Druhý z nich bude dražen v aukci 26. dubna příštího roku.   

Staropražské nokturno. Foto: archiv Adolf Loos Apartment and Gallery

V současnosti se Jakub Schikaneder na trhu s uměním řadí mezi nejžádanější a nejcennější autory. Profesor Tomáš Vlček, který vedl komentovanou prohlídku, připomněl, že v sedmdesátých letech se jeho díla za nevelké částky objevovala v pražských starožitnictvích, přičemž nyní se hodnota jeho obrazů pohybuje v řádech milionů. Aktuálně rekord drží jeho obraz Mlékařka (1905), který se na květnové aukci Galerie Kodl vydražil za neuvěřitelných 19,44 milionu korun.

Výstava trvá pouze do pátku 17. prosince, s návštěvou tedy není radno otálet. 

Na zámeckých schodech. Foto: archiv Adolf Loos Apartment and Gallery

Večer u mořského břehu. Úvodní foto: archiv Adolf Loos Apartment and Gallery

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!