Nepovedené divadlo je vlastně nejlepší – dokáže lidi rozesmát. Zejména v Iluzionistovi v Alfredu ve dvoře

Nepovedené divadlo je vlastně nejlepší – dokáže lidi rozesmát. Zejména v Iluzionistovi v Alfredu ve dvoře70%

Hra na hru, záměrně se bortící snahy o solidní divadlo, kritika a zároveň i prototyp laciné show. Nové představení o jednom herci "Iluzionista" diváka během krátké doby zavede do mnohých světů, perfektně pracuje s hudbou a dokazuje, že snad ze všeho si je možné udělat legraci a přitom to dobře zahrát.

Alternativní scéna divadla Alfred ve Dvoře se tyto večery stává dějištěm hry režírované Petrem Formanem Iluzionista. Tento „one-man kabaret“, jak program uvádí, však není zdaleka záležitost jen jednoho žánru. Herec Vojta Švejta ze souboru Wariot Ideal se vydává napospas divákům s přesvědčením, že nepovedené divadlo je vlastně to nejlepší divadlo. A funguje to.

Na pozadí skromných kulis připomínající starý kabaret rozesmál v pátek Iluzionista mnoha tváří plný sál holešovického divadla. Jednoduchý gramofon jako by byl tvůrcem všech proměn, kterých byli diváci svědky. Od upřímného proslovu jednoduše smýšlejícího amatérského herce přes pohádku, kovbojku i horor až po nepochopeného akrobata, vše plynulo podle hudby, která se linula z beden. I skvělá hra se světly dokreslovala dojem, který se jediný herec na podiu zřejmě snažil vytvořit. Dojem hry na to, že herec hraje to „opravdové“ divadlo plné emocí a skvělého hereckého umu i nasazení.

Nesprávně naladěnému divákovi mohlo připadat, že se jedná o levnou taškařici plnou hloupých nápadů bez přesahu. Smějící se sál ale dokazoval, že většina obecenstva byla na podobnou změť sebešílenějších myšlenek převedených do divadelní praxe naladěna právě tak akorát. Z hereckého výkonu Švejty totiž vyzařovala síla, která i takto nelogickému představení dávala ten přesah, který by jinému divákovi chyběl.

Bylo zkrátka úctyhodné, co jeden herec dokázal v o něco málo víc než jedné hodině vytvořit. Ocenit se musí jeho fyzický výkon, úžasná pantomima i schopnost zabavit publikum za mohutného použití ironie. Setkali jsme se zoufalým hercem, kterého neposlouchají technici při představení, s fantaskními postavami, octli jsme se na dně oceánu i na střeše s King Kongem. Proud asociací jako by se měnil zcela přirozeně, bez zkoušek nebo scénáře. A přitom každý věděl, že je to divadlo a všechno se děje vlastně schválně.

Zdánlivě to zvládl Vojta Švejta celé sám, jak nasvědčoval i nápis nad kulisami. Bylo ale jasné, že za představením stojí profesionálové, které tomu celému dali formu. I když ta nemusí být na první pohled tak docela jasně zpozorovatelná.

Foto: Alfred ve dvoře

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Alfred ve dvoře nabízí i další akce

Místo konání: Alfred ve dvoře

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!