Naučná dětská kniha o chlapci ztraceném v zázračném domě plném obrazů

Naučná dětská kniha o chlapci ztraceném v zázračném domě plném obrazů90%

Nová obrázková kniha spisovatele Michala Hvoreckého a ilustrátorky Simony Čechové nabízí pohled do ožívajícího pestrobarevného světa, ve kterém se malý chlapec spolu se svým psíkem Guliverem vydá po stopách malířových obrazů. Vzdává tímto hold malíři Ľudovítu Fullovi a jeho odkazu.

Dobrodružný a zároveň poučný příběh knihy vypráví malý chlapec, který má trávit prázdniny spolu se svým otcem. Původní plán vydat se do hor na túry jim narušilo otcovo zranění. Hlavní hrdina se tedy vydává na procházku s Guliverem a objevuje zvláštní pomalovaný dům. Následně se v domě plném obrazů ztrácí a putuje po tajích autorových děl.

Cesta do krajiny pohádek

Malý hrdina si vyzkoušel let balónem, běhal po pláži a koupal se v moři, kde ho popálila medúza, bojoval po boku slovenského národního hrdiny Jánošíka a jeho družiny, poznal myšičku a kašičku a taky Ježibabu v její perníkové chaloupce a zahrál si i divadlo, kde s Guliverem představili pohádku o dobru a zlu na jevišti. Chlapec se dostává do situací tradičních pohádek, které jsme slýchavali před spaním. Přibližuje nám naše vlastní radostné vzpomínky.

Bylo to období, kdy si měli být všichni rovni, ale někteří si byli rovnější.

Spolu se svým otcem se vrátil do minulosti přímo do prvomájového průvodu i do roku 1944, kdy se událo Slovenské národní povstání. Navštívili vystrojenou svatbu a poblahopřáli nevěstě a ženichovi. Zázračný pomalovaný dům splnil chlapci jeho sny.

Obrázková kniha je inspirována životem a dílem slovenského umělce Ľudovíta Fully. Autor děje Michal Hvorecký spolu s ilustrátorkou Simonou Čechovou spojili světy dítěte a malíře a stvořili napínavý příběh plný fantazie a kreativity. Dětské ilustrace Fully provázely dětství mnoha generací. Ilustrovaná kniha Maliar a chlapec - Prázdniny u Fullu je vyjádřením pocty tomuto malířskému mistru.

Inspirace mých obrazů často přicházela z hloubek dětských a mladistvých roků, přesycených životem chlapců na zelených loukách. Život mimo nás je nekonečný, ale v nás je menší než kapka v moři a kratší něž tečka v kilometru. 

                                                                  - Ľudovít Fulla

Krásný dětský příběh prolínají barevné geometrické kresby a čtenáře vtáhnou do děje putování spolu s chlapcem. Hvorecký zmiňuje i důležité momenty slovenské minulosti a obohacuje tak vědomostmi mladé čtenáře.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Naučná dětská kniha o chlapci ztraceném v zázračném domě plném obrazůNaučná dětská kniha o chlapci ztraceném v zázračném domě plném obrazů
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!