Cesta Andreje Bána po slovenské krajině

Cesta Andreje Bána po slovenské krajině100%

Strastiplná roadmovie vedoucí od Bratislavy až po Čiernou nad Tisou. Bán podává ve své knize Slon na Zeplíně intimní zpověď o své rodné domovině. O Slovensku minulém i přítomném.

Slovenský novinář a fotograf Andrej Bán odhaluje temné stránky Slovenska a bez předsudků píše o zemi, se kterou jsme pocitově stále jaksi spjati. Autor knihy procestoval celé Slovenko od Černé nad Tisou až po hranice s Rakouskem. Vypráví příběh o svobodě, politice a pletichaření za oponou, do které „obyčejní“ lidé nevidí. Svoboda je totiž pro lidi, co nezažili komunismus, samozřejmostí. Neměli bychom však nikdy zapomenout na hrůzné činy, které se ještě v době působení Československa děly, a naším cílem by mělo být předávat tuto historii dál. 

Tuzex do každé vesnice

Cesta vedoucí z východu až na západ Slovenska. Od malé vesničky u bývalých rusínských hranic až po hlavní město Bratislavu, jež je oproti vesničkám tak rozdílné. Naprosto jiná životní úroveň obyvatel.

Andrej Bán zná Slovensko moc dobře, třicet let cestoval po celé zemi a navštěvoval i dávno zapomenutá území. Dědiny, místa nestojící ostatním za věnování pozornosti. Povídal si s místními obyvateli, naslouchal jim a poznával jejich životní příběhy. Rozkrýval mozaiku a skládačky, které po sobě zanechali politici, ústavní činitelé i „italská mafie“ ´Ndrangheta. V knize zmiňuje i smutný osud, jež potkal slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou. Kauza, která citově zmítá ještě dodnes celým Slovenskem i Českou republikou.

Zatímco ze severu bývalé župy pocházejí rusínští předkové krále pop-artu Andyho Warhola, na jihu, v maďarském Sárospataku, psal v letech 1650 až 1654 Orbis Pictus a jiná slavná díla Jan Amos Komenský. 

Legenda o Jánošíkovi. Muž, který se rozhodl žít mimo civilizaci v souladu s přírodou nedaleko Sečoviec. Podvedení farmáři a agromafie východního Slovenska. Politička spolčená s policistou stojící za vypleněním hospodářství. Utlačování Romů, které zašlo až tak daleko, že policisté umučili slušného občana. Tragédie války a následná arizace židovského majetku. Bán nabízí pohled na Slovenskou zemi surově zevnitř, odhaluje nejasnosti i temnotu a bez předsudků o ní vypovídá. Tématu k vyprávění má dostatek a nebojí se je všechna odhalit, předeslat a tím vypustit poselství. 

Tokajská zoo na kopcích Zemplína

Samotnou kapitolu si vysloužil i samozvaný král Zemplína Mikuláš Vareha. Podnikatel a „velký šéf“, který již osm let sedí ve věznici odsouzený za daňové podvody, měl v oblasti slovenského Zemplína velké plány. Přál si postavit na jeho kopcích zoo a chovat zde slony. Díky svým téměř osmdesáti firmám si vystavěl takový osobní „daňový ráj“. Nedávno soud rozhodl o jeho podmínečném propuštění.

Hraběnka Rošková

Také Ľubici Roškové svým hospodářským skotačením a spolčením se se státním úředníkem, které nedopadlo tak, jak jsi myslela, je věnována část knihy. I bývalý premiér Robert Fico se stal vděčným materiálem ve vytváření neplech. Politici slibují, avšak poté zapomenou. Lidé se chytnou stébla naděje, která ale nepřichází.

Když si u nás může koupit Volkswagen automobilku, proč by si Kazaši nemohli koupit domek a kus pole?

Slovensko je naší zemi tak blízko, a přitom se po přečtení této knihy zdá tak daleko. Každá země se potýká se svými problémy, nicméně Bánův popis přináší smutné poznání. Novinář přiblížil svými výjimečnými reportážemi osudy Slovenska, strasti zapomenutých vesnic, italských mafiánů i politické a policejní korupce. Jakési pomyslné navrácení se do doby knihy Na cestě od Jacka Kerouaca putujícího po dalekých končinách Ameriky, avšak bez zmiňované politiky a zákonů. Kerouac byl buřičem, Bán je výborným vypravěčem a dává věci na pravou míru. Slon na Zemplíně je další vynikající knihou z náruče slovenského nakladatelství Absynt. Exkurze slovenskou krajinou přibližuje příběhy několika lidí, kterým státní správa pohnula osudem. V knize se střídá minulost s přítomností a českým divákům více přibližuje svět našich blízkých sousedů a napomáhá nám pochopit, jaká slovenská společnost doopravdy je.

 

Zdroj úvodní fotografie: kosmas.cz

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Cesta Andreje Bána po slovenské krajině
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!