Listopadový výběr z nových desek: elektropopoví Milky Chance, Leonard Cohen ze záhrobí nebo překvapivé dvojalbum Coldplay

Listopadový výběr z nových desek: elektropopoví Milky Chance, Leonard Cohen ze záhrobí nebo překvapivé dvojalbum Coldplay 

Uplynulý měsíc přinesl několik dlouho očekávaných desek, a to jak v prostředí tuzemském, tak i v tom zahraničím. Jak už to tak bývá, některé jsou zdařilejší a jiné zase tolik ne. Za povšimnutí například rozhodně stojí nové dvojalbum skupiny Coldplay, jehož charakter se naprosto vymyká jejich standardní tvorbě. Podívejte se, co vám mohlo uniknout v obchodech či oblíbených streamovacích službách.

D. Y. K. - D. Y. K.

Čtyřiatřicetiletý český hudebník, herec a frontman bývalé skupiny Nightwork představil v minulém týdnu svou sólovou prvotinu. Pro její nahrání dojel do Spojených států, deska vznikla v New Yorku ve spolupráci s tamějšími muzikanty. Zároveň se na jejím vzniku podílel Ondřej Pivec, jeden z nejvýznamnějších tuzemských producentů. 

Příchod nového alba předznamenal singl Mr. Beat, v jehož refrénu je slyšet jódlování a ke kterému vyšel také videoklip. Jeho režie se chopilo osvědčené tuzemské duo Haj + Kříž. Nejedná se ovšem o skladbu, která by desku charakterizovala. Tu tvoří především energické písně zpívané anglicky, které příjemně pobízí k tanci. 

Vojtěchu Dykovi se podařilo vytvořit desku, která je hudebně pestrá a zajímavá. Otázkou teď zůstává, jak nový zpěvákův styl přijme jeho publikum

Bert and Friends - SUPR 

Když před dvěma lety vydali song Plody moří, nebyla jsem možná jediná, koho z něj tak trochu bolela hlava. Nové minialbum s názvem SUPR je však důkazem, že se nejedná o interpreta, kterého proslaví jedna skladba a zmizí do ústraní.

Autorem textů a hudby pro SUPR je jejich tahoun Bert alias Albert Romannuti. Minideska je plná elektronických tónů, které melodicky doplňují česká slova (chvílemi spíše dvojhlásky). Přestože ve většině případů naprosto nedávají smysl, nevadí to. Všechny čtyři skladby působí přirozeně a jejich poslech je příjemným výletem do snového světa této zajímavé kapely

 

Leonard Cohen - Thanks For The Dance

Letos v listopadu uplynuly tři roky od chvíle, kdy tento kanadský hudebník a především skladatel nanejvýš krásných textů tento svět opustil. Mimo čtrnácti studiových a osmi koncertních alb tu zanechal také devět nedokončených nahrávek. A právě těch se následně chopil jeho syn Adam Cohen, který produkoval jeho poslední album You Want It Darker. 

Výsledkem je deska, jež ctí muzikantovu tradiční tvorbu a jeho fanoušky pravděpodobně potěší. A přestože její stopáž nepřekračuje dobu třiceti minut, jedná se o počin, který byl vytvořený s láskou a rozhodně stojí za pozornost.

 

Coldplay - Everyday Life

Jedni z nejpopulárnějších britských hudebníků současnosti vydali na konci minulého týdne nové dvojalbum. Pojmenovali ho Everyday Life a rozdělili na dvě části - Sunrise a Sunset

Příchod nového alba oznámili letos v říjnu, kdy představili dva první singly: Orphans a Arabesque. Orphans je písní, která se je jejich tradiční tvorbě z dané desky nejblíže, a tak jejím představením mohli své publikum lehce zmást.

Oproti tomu Arabesque, ve které slyšíme také hlas belgického zpěváka Stromae, již předznamenala, že se rozhodli více experimentovat a odprostit se od toho, co se od nich očekává. A právě to Everyday Life charakterizuje. 

Nová deska nepřinesla tolik chytlavých melodií, které jsou pro ně standardem. Nedá se však říci, že by to bylo na škodu. Jedná se o vysoce kvalitní hudební počin, na kterém je mimo jazzových tónů slyšet například gospelový zpěv.  

 

Milky Chance - Mind the Moon 

Třetí studiové album pojmenovali Mind the Moon a přišlo po dvouleté odmlce. Mladí rodáci z Německa na něm dali větší prostor elektronické hudbě a tu bravůrně skloubili s popovými tóny. Mimo elektropopu slyšíme na desce také jazz a folk

Deska je stvrzením, že Milky Chance rozhodně mají co nabídnout, a bude zajímavé sledovat, jakým směrem se vydají dále. Momentálně jsou na turné, v rámci kterého se zastaví také v České republice. Vystoupí 1. března 2020 v pražském Fóru Karlín. 

 Foto: Facebook skupiny Coldplay

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!